Afbeelding
Foto:

Wereldwinkel steunt initiatief Sing4Africa

RIJSSEN - De Wereldwinkel in Rijssen steunt het initiatief Sing4Africa. Hier zijn nu mondkapjes te koop, waarmee u een bijzonder goed doel steunt in Port Elisabeth, Zuid Afrika.

Afgelopen week kwam de Wereldwinkel in gesprek met Willemien Schapink. Zij vertelde haar verhaal over de hulp in Port Elisabeth. In de sloppenwijken is een opleidingscentrum opgezet voor jong volwassen meisjes, die zijn uitgebuit en misbruikt. De computerlessen die worden gegeven, afgesloten met een examen en een officieel diploma, biedt hen grote kans op een baan. En dus een onafhankelijk bestaan! De empathie om mensen te helpen begon allemaal al op de lagere school. Vanaf haar zeventiende ging ze werken in de gezondheidszorg in het buitenland. De eerste keer dat ze een bezoek bracht aan Zuid-Afrika was ze onder de indruk van alle armoede die daar heerste, met name in de sloppenwijken van Port Elisabeth. Samen met lerares Mandy is ze begonnen met het geven van computerlessen aan misdeelde meisjes. Sponsoracties d.m.v. een wijnproeverij en een concert in de kerk brachten het benodigde startgeld bijeen. Het concert bracht Willemien ertoe dat de opgerichte stichting Sing4Arica ging heten.

Corona
Vanwege de Coronacrisis is het opleidingscentrum gesloten voor de lessen. Maar de lerares zag moeders en meisjes nu verdwaasd door de straten lopen op zoek naar voedsel. De regering heeft namelijk alle fabrieken en winkels gesloten en dus kunnen mensen niet werken. Geen werk, geen inkomen. Dat betekent geen voedsel kunnen kopen. Het opleidingscentrum wordt nu tijdelijk gebruikt als gaarkeuken. Mandy kookt samen met haar zussen en oud studenten grote pannen soep om uit te delen aan alle mensen in de wijk. Maar de boodschappen hiervoor kosten geld.

Mondkapjes
Willemien probeert nu geld te verwerven om dit project te laten slagen door middel van verkoop van mondkapjes die door een paar Rijssense dames worden gemaakt. Met de buurtbewoners in Port Elisabeth is afgesproken dat ze wel iets voor het eten moeten doen. Als dank en tegenprestatie voor het eten dat ze kunnen nuttigen, helpen de mensen nu met het schoonmaken van de straten; deze liggen normaal vol met afval. Kijk voor informatie over Sing4Africa op de website www.Sing4Africa.com