De televisietoren van Markelo staat als een baken in het mooie Twentse landschap.
De televisietoren van Markelo staat als een baken in het mooie Twentse landschap. Foto: henk eertink fotograaf

Schrijfwedstrijd 45 jaar Kreenk Twentse Sproak

TWEKKELO - Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak wordt er een schrijfwedstrijd gehouden.

Uiterlijk 1 september kunnen verhalen en gedichten worden ingestuurd naar de secretaris van 'n Kreenk, Alie van der Veer in Twekkelo op e-mailadres avanderveer@kreenk.nl De finale van de schrijfwedstrijd is op 21 november.

Thema's
Iedere schrijver (m/v) mag twee verhalen of gedichten schrijven over twee verschillende thema's. Om de inspiratie op te wekken geeft de organisatie alvast vier thema's. Het mag gaan over: Dreumen bint bedrog; Mien hoesdeer; 'n Besten Kreenk-oawend of Oew eagen gekeuzen thema.

Digitaal
Volgens Alie van der Veer zijn er wel een paar regels waar de schrijvers zich moeten houden. "Twee verhalen zijn niet verplicht. Het mag ook één verhaal of één gedicht zijn. Alle verhalen moeten écht digitaal ingeleverd worden, anders is het voor de organisatie en de jury niet te doen. Bedenk zelf een mooie titel bij het verhaal en gebruik daarvoor niet het thema, anders krijgen we allemaal verhalen of gedichten met dezelfde titels."

Vertaling
Bij ieder verhaal of gedicht moet een Nederlandse vertaling bij geleverd worden. "Daarmee hopen we ook niet-dialectlezers aan het lezen van streektalen te krijgen," legt Van der Veer uit. De verhalen moeten voorzien zijn van een volledige naam en adres. Er kan ingestuurd worden tot uiterlijk 1 september.

Jury
De jury gaat de verhalen beoordelen. Indien nodig zullen verschillende categorieën worden aangebracht. "We hopen dat zowel ervaren streektaalschrijvers als beginnelingen zullen meedoen," zegt Van der Veer. "De jury zal alle verhalen integer beoordelen en desnoods een indeling maken, zodat iedereen recht gedaan wordt."

Boek
Alle verhalen en gedichten worden in een boek gezet dat op de finale gepresenteerd zal worden. Alle deelnemers krijgen dat boek. De schrijfwijze is niet belangrijk, daar zorgt de organisatie voor.