Afbeelding
Foto:

Kunstenaar van de Week: alleskunner Gerard Kreijkes

RIJSSEN - Gerard is begonnen in 1965 bij Muziekvereniging Wilhelmina op de es-klarinet, deze werd later ingeruild voor de bes-klarinet. Vrijdagsmiddags kreeg hij les van Albert Sommer in de kantine van ter Horst & Co. Sommer trakteerde zijn leerlingen geregeld op een ijsco.

Toen Gerard de syncopen (tegen de maat inspelen) onder de knie had mocht hij meespelen in het grote orkest. Zijn eerste optreden was tijdens de muzikale bijdrage van Wilhelmina aan de voetbalwedstrijd van Excelsior’31 om het algemeen Nederlands kampioenschap bij de amateurs. De tegenstander was toentertijd Zwart-Wit ’28 uit Rotterdam. Excelsior won!
In die tijd werd er muziekles gegeven door eigen leden van Wilhelmina, vandaag de dag zijn dat professionals. Toen Albert Sommer door zijn leeftijd moest stoppen nam Aalko Flink het dirigeerstokje over. Aalko vroeg Gerard om de altsaxofoon te bespelen, omdat dit instrument nog niet bezet was. Na ongeveer tien jaar werd de altsax weer ingeruild voor een schuiftrombone. In die tijd leerde Gerard zijn huidige vrouw Riekie kennen. Zij was op dat moment lid van de majorettegroep. Samen zijn ze bijna veertig jaar getrouwd.
Omdat trombone niet zijn favoriete instrument bleek en hij liever fietste bij de Tourclub Rijssen is Gerard er ongeveer tien jaar tussenuit geweest bij Wilhelmina. Toen het weer begon te kriebelen pakte hij zijn oude hobby toch weer op. Op aanraden van de toenmalige dirigent Hans Hilgerink ging Gerard fagot spelen. Hij kreeg fagot-les van Hanny Kruit bij de muziekschool in Almelo. Na de dirigentenwissel waarbij Wout Ligterink het orkest ging dirigeren begon Gerard op bastuba, het instrument waarop hij nog speelt. Voor dit instrument kreeg hij les van Andre van Huizen in Borne. Hij heeft ook een tijdje meegelopen met de drumfanfare, daarnaast blies hij zijn partijtje ook jarenlang mee in de kapel van Wilhelmina.
Een goede bas-bezetting is de basis voor het hele orkest. Ook de andere instrumenten in het Wilhelmina-orkest zijn uitstekend bezet op dit moment. Een harmonieorkest bestaat uit houtblazers, koperblazers en slagwerkers. Men is bij Wilhelmina erg blij met de aanloop van de vele jeugdleden zodat de toekomst gewaarborgd is!