RIJSSEN - VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg.
RIJSSEN - VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg. Foto:

VVD wil burgers laten kiezen voor gasloos bouwen of juist niet

RIJSSEN – Om nieuwe woningen betaalbaar te houden, wil de VVD dat burgers zelf mogen kiezen voor een gasloze woning of niet.

VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg stelde de kwestie aan de orde tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van dit vergaderseizoen. Als het om het milieu gaat, hoeft de gemeente Rijssen-Holten bij het nemen van milieumaatregelen niet direct het braafste jongetje van de klas te zijn. Van den Berg maakte gebruik van het vragenuur om Burgemeester en Wethouders het vuur na aan de schenen te leggen over al dan niet gasloos bouwen.

Betaalbaar
Volgens de liberaal blijft de behoefte aan betaalbare starterswoningen in Rijssen-Holten onverminderd groot. Daarom moet er ook alles aan gedaan worden om nieuwbouwwoningen ook betaalbaar te houden. Van den Berg wilde van de wethouder weten waarom er in Rijssen-Holten nu al verplicht gasloos gebouwd moet worden.

Voorbarig
Hij vroeg zich af of dit niet wat al te voorbarig was. Woningen zonder gasaansluiting moeten op een andere manier verwarmd worden. Dat kan met een warmtepomp. “Maar warmtepompen gebruiken heel veel elektriciteit. Zou het niet beter zijn om de burgers zelf te laten kiezen wat ze willen in plaats van een gasaansluiting niet toe te staan. Is het College bereid daaraan mee te werken. Zorg voor het milieu is goed, maar we hoeven toch niet het braafste jongetje van de klas te zijn?”

Duur
Wethouder Jan Aanstoot (GB) was het gedeeltelijk eens met het liberale raadslid. “Wij erkennen inderdaad dat aardgasvrije wijken duur zijn voor de nieuwe eigenaren. Maar vanwege alle milieueisen mag je daar alleen van afwijken als er redenen zijn van zwaarwegend belang. In alle andere gevallen mag dat niet."

Overgangsregeling
Aanstoot vertelde dat Rijssen-Holten behoort tot de 45 gemeenten die specifieke kavels mogen aanwijzen waar gasaansluitingen nog toegestaan zijn. "Dat is bijvoorbeeld het geval op bedrijventerrein Vletgaarsmaten. Dat gaat ook in overleg met het bedrijfsleven dat goed meedenkt. Vandaar dat we gas toegestaan hebben in dat speciale geval, maar ook daar alleen als overgangsregeling.”

Realistisch
Volgens Aanstoot wil de gemeente Rijssen-Holten op milieugebied zeker niet het braafste jongetje van de klas zijn. “Dat is zeker ons doel niet, maar wij streven naar betaalbare, duurzame en realistische energievoorziening.”

Hoop
Aanstoot stelde dat het bestaande gasnet ook niet verwijderd gaat worden. In gebieden waar het ligt, kunnen we het gebruiken zodra er milieuvriendelijke toepassingen worden uitgevonden. Daar is onze hoop op gericht," aldus de wethouder.

Landelijke regeling
SGP-fractievoorzitter André Scheppink wees erop dat het verbod op bouwen van woningen met een aansluiting op het aardgasnet landelijk geregeld is. "Ik wil de heer Van den Berg adviseren: als we van dat landelijk verbod af willen, regel dat in Den Haag. Als ik daarbij kan helpen met een belletje of wat dan ook, dan ben ik daar zeker toe bereid." Van den Berg zei zeker contact te gaan zoeken met zijn partijgenoten op landelijk niveau."