PvdA-fractieleider Rob Meijerink
PvdA-fractieleider Rob Meijerink Foto: Jan van de Maat

Er zijn partijen die het in hun broek doen voor PVV en FvD

RIJSSEN - Fractieleider Jan Beunk van Gemeentebelang vond dat de gemeente niet over vluchtelingenvraagstukken moet beslissen. “Regel dat landelijk.”

Wethouder Erik Wessels (CDA) zei dat het college bereid was om in noodsituaties de helpende hand te bieden. Volgens hem wordt de zorg voor de kwetsbaren in Rijssen-Holten raadsbreed gedeeld. “Maar we moeten wel nadenken over de afzonderlijke rol van de gemeente en die van de rijksoverheid.” Hij vond de motie niet nodig.
Om toch iets te doen was Rozenkamp bereid om zijn motie aan te passen en zelfs in te trekken “als de fracties met een landelijke vertegenwoordiging hun partij een brief willen schrijven om zich te bekommeren om het lot van die 500 weeskinderen. En zijn die fracties en het college ook bereid om kinderen op te nemen als dat nodig is.”

CDA en D66 antwoordden volmondig ja op deze vragen, maar de SGP ging het niet ver genoeg. “De brief willen wij best sturen, maar daarmee los je het probleem niet op.” De VVD zei geen steun te willen geven aan ad hoc-verplaatsingen van de vluchtelingenkinderen.

PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink (foto) zei dat een brief aan de landelijke partijen in het kabinet niet werkt. “Onze fractie hoef ik niet te benaderen, want die zijn het er al mee mee eens. De lobby met een brief is kansloos, want er zitten partijen in de regering die het in hun broek doen voor PVV en FvD.”

Bedroefd
Rozenkamp zei bedroefd te zijn over de gang van zaken. “Er zijn te veel mensen die we moeten helpen, dus doen we maar niks. Dat stuit mij als christen tegen de borst.” Vanwege de ontbrekende steun in de raad zei hij de motie in te trekken.

Lariekoek
Klein Velderman (D66) zei de dat discussie toch iets positiefs had opgeleverd, “want er zit groei in naar een wat socialer gezicht van de gemeente.” Dat werd door Scheppink getypeerd als “lariekoek”. Burgemeester Arco Hofland vond de opmerking van Klein Velderman “buiten de orde”.