Kunstenares Ingrid Hegeman is bezig met het plaatsen van de huizen op de replica van middeleeuws Rijssen.
Kunstenares Ingrid Hegeman is bezig met het plaatsen van de huizen op de replica van middeleeuws Rijssen. Foto: Henk Roosink

Rijssen maakt Hanzeverleden zichtbaar met maquette

RIJSSEN - Kunstenares Ingrid Hegeman is bezig met het maken van een replica van de bronzen maquette van middeleeuws Rijssen die op de Bevervoorde staat.

Op Zorgboerderij De Borkeld werkt Hegeman aan een exacte kopie van de bronzen maquette die kunstenaar Henk Roosink in 2006 maakte in opdracht van de toenmalige Kulturele Raad Rijssen (KRR). De maquette geeft een een beeld van historisch Rijssen met stadswallen.

Replica
De bedoeling is om de replica te plaatsen in de zaal van de Rijssense stadsgeschiedenis in het Rijssens Museum. De maquette maakt duidelijk dat Rijssen als Hanzestad een geheel eigen ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het mogen opwerpen van verdedigingswerken als stadsmuren en stadswallen hoorde bij de stadsrechten die Rijssen in 1243 kreeg.

Stratenplan
Duidelijk is te zien dat het stratenplan sinds die tijd niet veel veranderd is. Ook de hoogteverschillen die Rijssen nog altijd vertoont zijn duidelijk zichtbaar, evenals de Schildkerk met omliggende begraafplaats en kasteel Bevervoorde, waarvan het grondoppervlak op de huidige Bevervoorde met een hekwerk zichtbaar is gemaakt.

Onderzoek
De vraag of Rijssen ooit een Hanzestad was of niet, werd nog niet zo lang geleden bevestigend beantwoord. Uit onderzoek van Jan Smalbrugge bleek dat Rijssen wel degelijk lid geweest is van het oude Hanzeverbond.

Stadswandelingen
Het Hanzeverleden komt aan de orde in de stadswandelingen door het Rijssense stadscentrum die afsluit bij de maquette op de Bevervoorde. Om dit gedeelte van het Rijssense verleden ook goed zichtbaar te maken, is de maquette in het Rijssens Museum nodig in de zaal van de stadsgeschiedenis.

Virtueel
Kunstenaar Henk Roosink, eveneens eigenaar van Zorgboerderij De Borkeld, adviseert Ingrid Hegeman bij het maken van de maquette. De stadsmaquette is ook uitgangspunt voor de virtuele stadstoer, een project waaraan wordt gewerkt door Virtual Lab 17.