Afbeelding
Foto:

Zen: 'leer denken wat je wilt denken‘

NIJVERDAL - '"Ik heb meer rust en zelfinzicht" is wat veel mensen zeggen die een tijdje aan zenmeditatie doen’, zegt Harry Mengers, zenleraar in Nijverdal.

Hoe werkt dat? Kort gezegd: ze leren denken wat ze willen denken. Ons brein is alsmaar bezig met schakelingen aan te zetten als we iets horen, zien, proeven en - op eigen houtje - als we in gedachten zijn. Zelfs ’s nachts, als we dromen. Ik noem ze software die aangemaakt is door onze genen, onze opvoeding, de mensen om ons heen en ons drukke leven van gezin en werk. Daardoor willen we van alles, willen er goed uit zien, fit zijn, hebben allerlei opvattingen en meningen, etc. Dat vinden we normaal, maar is het niet. Dat realiseren we ons vaak pas als we stress hebben of – erger – een burn-out krijgen. Zenbeoefening leert je opnieuw te kijken naar al die softwareprogramma’s. Niet alleen om te ontdekken welke software aan staat, maar ook waarvoor die ooit zijn ontwikkeld en wanneer die ons in de weg zitten: zelfinzicht.

Inspanning nodig
De voorwaarden om dat zelfinzicht te verwerven vraagt wel een inspanning: meditatie en andere aandachtsoefeningen. Simpel, stap voor stap, maar niet eenvoudig. En met de oefeningen ga je je eigen denkpatronen herkennen, afstand nemen en alternatieven ontdekken. Er komt meer keuzevrijheid. Zo leer je denken wat je wilt denken. En het werkt, al na een paar weken. Met meer rust en zelfinzicht als gevolg. Wat wil je nog meer? Een cursist zei het zo: “Ik leef bewuster, aandachtiger en meer gefocust. Ik word niet meer zo geleefd door mijn agenda of mijn ‘Ik moet’-lijstje. Ik maak betere keuzes”.

Proeflessen
Er zijn proeflessen om kennis te maken met zenmeditatie op 29, 30 en 31 augustus en op 1 september in het Zen.nl Meditatiecentrum, PietHeinweg 1b, Nijverdal. Ga naar https://www.zen.nl/nijverdal/gratisproefles.html. De introductiecursussen starten vanaf maandag 7 september.