Afbeelding
Foto:

Vieren in coronatijd is goed balans zoeken

RIJSSEN - Hoe organiseren we vieringen zo dat deze goed toegankelijk zijn voor een breed publiek, ook wanneer deze niet zelf in de kerk aanwezig zijn? Dit is een uitdaging waar veel kerken deze tijd mee worstelen. Immers, door de coronacrisis zijn de kerken aardig beknot in wat zij kunnen doen. Toch kijkt de Ontmoetingskerk Rijssen ook met een zekere dankbaarheid terug op deze uitdagingen.

Inmiddels kan er weer gevierd worden met de nodige beperkingen en ook doopdiensten worden weer hervat. Wel zijn er de nodige regels waar mensen aan moeten voldoen, omdat niet iedereen tegelijk bij vieringen kan zijn vanwege beperkte ruimte. Zo viert men momenteel de zondagse dienst met twee of drie clusters bij toerbeurt, zodat er wekelijks een even aantal gemeenteleden zich op kunnen geven voor de diensten. De doopdiensten van 23 augustus en 13 september zijn een uitzondering; de kerk is dan alleen open voor directe familie en vrienden van doopouders.

Digitaal vieren
De wekelijkse zondagsdienst en doopdiensten worden ook uitgezonden via www.kerkdienstgemist.nl, zodat ook anderen de dienst kunnen ervaren. De afgelopen maanden verliep dit mooi; Trijnie Hoogsteen van het gemeentepastoraat geeft in het parochieblad dan ook een schouderklopje aan de kosters, beamerteam en voorgangers die dit mogelijk maakten. Er werd creatief gebruik gemaakt van de digitale mogelijkheden om de erediensten in stand te houden. Maar zoals met veel dingen in het leven is het wel een kwestie van keuzes maken. Zo benadrukt Hoogsteen dat men openstaat voor mogelijkheden en input, maar dat nooit iedereen tevreden zal zijn. Bijvoorbeeld, jongere kerkgangers hebben vaak andere wensen ten aanzien van liederen, vorm en taal in de vieringen, terwijl anderen juist voor meer traditionele diensten gaan. Belangrijk is dan ook om begrip en respect te hebben voor elkaars visie.