Afbeelding
Foto: Jan Joost

Schrijvershoek in zaal stadshistorie Museum

RIJSSEN - Alle schrijvers die voor Rijssen van betekenis zijn, worden samengebracht in de nieuwe schrijvershoek van het Rijssens Museum.

Voor de schrijvershoek in aanbouw is een plek gemaakt in de zaal van de Rijssense stadsgeschiedenis op de eerste etage van kasteel de Oosterhof.

In de bibliotheek van het Rijssens Museum worden boeken en documenten bewaard die voor Rijssen en omgeving van belang zijn. Daar kan op aanvraag gebruik van worden gemaakt. Maar alle schrijvers (m/v) die op een of andere manier met Rijssen te maken hebben, vormen een afzonderlijke categorie. “Juist die groep maken we zichtbaar,” zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Breedbeeld
Bij de schrijvers van Rijssen horen ook de roemruchte gebroeders Schönfeld Wichers. Herman Pieter liet als Belcampo een schat aan fantastische verhalen na, en natuurlijk ook zijn broer Karel Diederik, de grote man die het Rijssens dialect in vier woordenboeken vastlegde. De schrijvershoek geeft een breed beeld. “Van Jan Mekenkamp, de dichter van het Rijssens volkslied, Gerhard Mekenkamp en Jan Zandbergen die nog altijd zijn (s)limericks wekelijks in deze krant zet en de 900 dicht nadert. Ook Jan Rozendom ontbreekt niet."

Rob van Essen
Het Rijssens Museum kijkt ook over de stadsgrenzen heen. “Rob van Essen is schrijver, vertaler en recensent van Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. Van Essen heeft een tijd in Rijssen gewoond en onze stad komt regelmatig in zijn boeken voor.
Ook van hem is een foto opgenomen."

Hedendaags
"Maar ook de hedendaagse Rijssense generatie schrijvers ontbreekt niet: Gerrit Kraa en Wim Vlogtman. Maar ook de columnisten van deze krant waaronder Martin ter Denge en Gerard Voortman.” Van elke schrijver is ook een korte levensbeschrijving beschikbaar.

Incompleet
De schrijvershoek is bijna compleet. “We zoeken nog foto's van meester Van Wijngaarden, Gerrit ten Wolthuis, Jan Bouwhuis, Herman Roosink, Jenny ter Maat en Robert van Kralingen. Als de schrijversgalerij compleet is, nemen we hem in het najaar feestelijk in gebruik. Als de omstandigheden het toelaten natuurlijk," zegt Dannenberg