RIJSSEN - De sloop van de bekende fontein op het Schild is in volle gang.
RIJSSEN - De sloop van de bekende fontein op het Schild is in volle gang. Foto: Jan Joost

Fontein op het Schild valt onder de slopershamer

RIJSSEN - De waterpartij op het Schild is gevallen onder de slopershamer.

De uit baksteen en beton opgetrokken fontein moet plaatsmaken voor een waterpartij van meer bescheiden omvang. Het kunstwerk werd bij de reconstructie van het centrum begin jaren tachtig in de vorige eeuw gebouwd.

Begin jaren zeventig moest het veelbesproken oude stadhuis van het Schild verdwijnen, omdat de verkeersstromen door de Rijssense binnenstad meer ruimte nodig hadden. Toen het gemotoriseerd verkeer uit het centrum werd geweerd, kon er weer een beeldbepalend object in het winkelcentrum verrijzen en dat werd de modern ogende fontein.

Geheugen
Een bouwwerk dat tientallen jaren op een prominente plaats in het stadshart heeft gestaan, heeft een plaats gekregen in het collectieve geheugen van de Rijssenaren. Zo ook de fontein, die na de voltooiing een ideale gezelschapsplek bleek te zijn voor jongeren, maar ook menig ouderpaar met kinderen hebben er op mooie dagen hun ijsjes opgegeten met hun kinderen.

IJskunstwerk
's Winters, na een nacht flinke vorst, veranderde de fontein in een waar ijskunstwerk dat bij stijgende temperaturen vanzelf weer oploste. Wat niet vanzelf weer wegging was de overlast van de flessen afwasmiddel die baldadige jongeren bij tijd en wijle in de fontein dumpten.

Afwasmiddel
Daardoor ontstonden kolossale bergen schuim die over de randen kolkten. Niet de schuimbergen waren het grootste probleem, maar het afwasmiddel verspreidde na enkele dagen een verpestende stank die maar zich maar moeilijk uit de neusgaten liet verdrijven. Om dit op te lossen hebben de mensen van de gemeentelijke dienst openbare werken daar veel werk mee gehad.

Literatuur
In de literatuur heeft de fontein minstens één keer gefigureerd. De schrijver Rob van Essen, die in Rijssen opgroeide, voerde de fontein op het Schild ten tonele in het centrum van Rijshorst, zoals hij Rijssen noemde in zijn boek Kwade Dagen uit 2002.