RIJSSEN - Op zaterdag 12 september zijn er rondleiding van 11 tot 15 uur over de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg.
RIJSSEN - Op zaterdag 12 september zijn er rondleiding van 11 tot 15 uur over de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg. Foto:

Monumentendag Oude Begraafplaats Rijssen


RIJSSEN - Op Open Monumentendag zaterdag 12 september zijn er weer rondleidingen over de Oude Algemene Begraafplaats.

De rondleidingen op de historische dodenakker op de hoek Verlengde Oranjestraat-Lentfersweg worden verzorgd door rondleiders van het Rijssens Museum, Gerrit ten Wolthuis en oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink. In ieder geval zijn er rondleidingen om de vaste tijdstippen 11, 13 en 15 uur. Afhankelijk van de publieke toeloop zullen de rondleiders ook op andere tijdstippen rondleidingen verzorgen. Anders dan voorgaande jaren zal er geen inleidende powerpointpresentatie zijn in het zogenaamde baarhuisje bij de begraafplaats. Dit heeft te maken met de coronamaatregel van anderhalve meter afstand houden. Dit is niet mogelijk in het kleine gebouwtje.

De rondleiders hebben in plaats van de powerpointpresenatie wat anders bedacht. De betreffende afbeeldingen met informatie over de wijze van begraven, grafmonumenten en begraafplaatssymbolen zijn uitgedraaid en zullen tijdens de rondleiding over de begraafplaats worden vertoond.

Het thema van de jaarlijkse Open Monumentendag is dit jaar Leermonument. Ook de Oude Begraafplaats is een monument waar veel van geleerd kan worden. De begraafplaats vertelt over de wijze van begraven door de jaren heen. Verschillende onderwerpen kunnen aan de orde komen, omdat er veel verbindingen liggen met andere monumentale zaken in de stad. Ooit werden de overledenen in Rijssen immers begraven rond de Schildkerk. De bijnaam van de Julianastraat, Doodstrùetje, herinnert hier nog aan.

Daarnaast had Rijssen aanvankelijk een Joodse begraafplaats aan de Hagen en later aan de Arend Baanstraat. Ook was er een langgerekte begraafplaats die liep vanaf de parkeerplaats van de voormalige Aldi aan de Arend Baanstraat richting de Paulus Potterstraat. Deze begraafplaats is daar weggehaald in verband met de woonwijk Plan Zuid die daar verrezen is. Er zijn mensen van deze begraafplaats herbegraven op wat nu heet de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg.
Ook de rooms-katholieke begraafplaats aan de Enterstraat is zaterdag 12 september geopend voor het publiek.