Moeder Geertrui Harbers-Pluimers met dochter Dineke. Het meisje midden is Jenny Harbers. Willem Harbers (Freuln JanJoostDerk) is  uit Indië terug. De famillie Harbers woonde op Blinde Banisweg 2.
Moeder Geertrui Harbers-Pluimers met dochter Dineke. Het meisje midden is Jenny Harbers. Willem Harbers (Freuln JanJoostDerk) is uit Indië terug. De famillie Harbers woonde op Blinde Banisweg 2. Foto: Erfgoed Rijssen-Holten

Henk Olthof houdt lezing over Indië

RIJSSEN - Henk Otlhof houdt woensdagavond 2 september om 19.30 uur een lezing over Nederlands-Indië.

De lezing van Olthof is onderdeel van de expositie die in het kader van de Indië-herdenking wordt gehouden op het Rijssens Museum. Daarnaast zal Marja Voortman, dochter van Oud-Indiëganger Gerrit Voortman, woensdagavond 16 september een boek over haar vader presenteren in het museum.

Aanmelden
De lezing van Henk Olthof vindt plaats in 'n Koffiehook. In verband met de beperkte ruimte en de vereiste anderhalve meter afstand is er ruimte voor een beperkt gezelschap. Daarom is aanmelden vooraf verplicht. Dat kan per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Olthof. Toegang is 4 euro per persoon, twee keer koffie/thee met iets erbij is daar bij inbegrepen. Donateurs van het Rijssens Museum betalen 3 euro.

Collectie
De mini-expositie in het Rijssens Museum die tot eind oktober in het Rijssens Museum te zien is, bestaat uit kleine maar bijzondere voorwerpen die Henk Olthof in de loop der jaren verzameld heeft. Hij en zijn kleinzoon Thijs bezitten een uitgebreide collectie bijzonder spullen die allemaal op een of andere manier te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en de militaire acties in Nederlands-Indië.

Stripboek Indië
Tijdens de looptijd van de expositie is op het Rijssens Museum het stripboek De Terugkeer verkrijgbaar. In dit stripboek leggen Eric Heuvel en Ruud van der Rol op zeer begrijpelijke wijze uit hoe de problematiek van Nederlands-Indië in elkaar stak.

Wolterink
Daarnaast is ook het grote overzichtswerk, Rijssenaren in Indië, van oud-Indiëganger Roelf Wolterink nog altijd verkrijgbaar. In het boek van Wolterink staan alle Rijssense militairen die in Nederlands-Indië gediend hebben.

Begrip
De expositie van Henk Olthof en kleinzoon bestaat uit twee vitrines. Het is de bedoeling dat beide vitrines in de hal van de havezate komen te staan. Met zijn lezing hoopt Olthof begrip te kweken voor de moeilijke situatie waarin de jonge Nederlandse militairen in het toenmalige Nederlands-Indië terechtkwamen. Maar ook het onbegrip waarmee zij na hun terugkeer in Nederland vaak te maken kregen.