Afbeelding
Foto: Jan Joost

Rijssens Museum en Brandweermuseum gunnen het publiek een kijkje in de depots

RIJSSEN - Het publiek kan nu ook een blik werpen in de depots van de Rijssense musea.

Om de museale ruimte te vergroten is besloten een drietal depots aan de Kasteellaan visueel te ontsluiten. Allereerst wordt op dit moment gewerkt aan een zogenaamd open depot in de geologie-archeologiekelder in de havezate. In het derde keldercompartiment staat de collectie tegels opgeslagen in houten kratten. Hier wordt een hekwerk geplaatst zodat de waardevolle tegelcollectie erachter toch zichtbaar is. Een deel van de collectie zal worden geselecteerd en weer worden aangebracht in de haardpartij in de Opkamer en de zaal van de stadshistorie.

Zolderdepot
Op de zolder van het kasteel is het depot visueel toegankelijk gemaakt door twee vensters in de toegangsdeuren. De route door de havezate loopt over de zolder, zodat bezoekers die dit depot passeren er nu een blik in kunnen werpen.

In de depots worden museale zaken opgeslagen die tijdelijk niet in de vaste collectie passen, maar ook decoratiestukken. "Maar allemaal spullen die op enig moment van pas kunnen komen en de moeite van het bewaren waard zijn en dus ook best gezien mogen worden," zegt een woordvoerder van het Rijssens Museum.

Brandweerdepot
Het depot van het Brandweermuseum is niet permanent toegankelijk voor het publiek, "maar op aanvraag en voor speciale groepen. Onder leiding van onze surveillanten kan er ook op de zolderverdieping van het Tweede Bouwhuis kennis gemaakt worden met de enorme verzameling brandweerspullen die oprichter, wijlen Dirk Vlot, bijeengebracht heeft."

En niet alleen de hoeveelheid is indrukwekkend, maar ook de verscheidenheid aan brandweerspullen én de manier waarop Vlot alles geordend en geregistreerd heeft.