Afbeelding
Foto:

Onschuldige Italiaanse Mini

Anders dan zijn naam doet vermoeden is de Mini Cooper Innocenti 1300 Export van Bertus Hengstman helemaal niet zo onschuldig. En daar doet deze Nijverdaller en Mini-liefhebber dan ook zijn uiterste best voor met een restauratieproject aan deze werkelijk prachtige Mini met Italiaanse inslag.

Geboren in Engeland maar getogen in Italiƫ, waar deze Engelse kleine rakker in 1975 in elkaar werd gezet. In 1971 sloten BMC (British Motor Corporation) en het Italiaanse Innocenti een deal waardoor de Mini Cooper tot 1975 in Italiƫ geproduceerd werd als Innocenti Mini Cooper. De Innocenti van Bertus wijkt op veel fronten af van een Engelse Mini. Hij kent gescheiden en bekrachtigde remmen met schijven op de voorwielen, verlichting van Carello, een oliekoeler, veel meters in het uitgebreide dashboard in plaats van die ene grote klok in de Engelse variant en een sterke 1275 cc grote viercilinder onder de kap die uit de Morris 1300 GT stamt. Met 72 PK dan ook een behoorlijk vlot karretje, zoals je van Italianen uit die tijd mocht verwachten.

Bertus Hengstman doet zijn restauratiewerk bijzonder goed. Als magazijnchef bij Autobedrijf Baan in Hengelo en ooit als 18-jarige begonnen bij een toenmalige British Leyland dealer, kent Bertus dan ook de fijne kneepjes van het vak. Naar elk benodigd onderdeeltje wordt soms tijden lang gezocht, kosten nog moeite worden gespaard om de kleine Anglo Italiaan misschien nog wel beter dan nieuw te krijgen. Zelfs de vergane stickers met type aanduiding op de benzinetank achterin heeft Bertus na laten maken bij een drukker. De Mini moet dan ook zo origineel mogelijk. Maar niet in het gekke, want benzine en brandstofleidingen zijn niet onder, maar in de auto aangelegd. Dat is op termijn toch veiliger. En de originele uitlaat knijpt het vermogen wat af, dus ook daar is een kleine concessie aan gedaan.

Luisteren naar het enthousiaste verhaal van deze houder van het Nederlandse Mini Innocenti register in Nederland is een genot voor een echte autoliefhebber. Het hogeschool werk dat aan dit restauratieproject besteed wordt in Nijverdal is indrukwekkend. Het leek toch een beetje op een aflevering van Wheeler Dealers. Maar deze Innocenti gaat niet weg, voor geen goud als je Bertus mag geloven. En dat klonk best overtuigend...

Tekst en foto: Pieter Hof

Afbeelding
Afbeelding