Afbeelding
Foto: LE

Geen RK vieringen meer in Gebouw Irene

HOLTEN - De eerste RK viering in Holten werd in november 1965 in Gebouw Irene gehouden. Helaas zal op zondag 8 november, 55 jaar later, voor RK Holten een laatste viering in Gebouw Irene plaatsvinden.

Aanvankelijk was er een klein groepje kerkbezoekers op zondagmorgen. In de jaren 70 was het aantal bezoekers gegroeid zodat het Irenegebouw volledig gevuld was. Dit doordat er in Holten steeds meer gebouwd werd en daardoor het inwonersaantal toenam. De laatste jaren was het aantal kerkgangers gereduceerd tot zo’n 30 gemiddeld per viering.

Tijdens de informatieavond op woensdag 19 augustus werden de parochianen van Holten op de hoogte gebracht van dit besluit tot sluiting. Helaas, maar het is niet anders. Binnen de H.Kruisparochie, waar Holten ondervalt, gaan meerdere kerkgebouwen ontheven worden van Erediensten. En naar alle waarschijnlijkheid in de verkoop. In Holten ging het aantal vieringen de laatste jaren van elke week vieren al terug naar twee keer in de maand. Vieringen die toch steeds redelijk bezocht werden. Holten is echter niet uniek. Het aantal kerkgangers loopt in heel Nederland terug. Dat in Holten als eerste van de H.Kruisparochie wordt overgegaan tot sluiting heeft natuurlijk te maken met dat er geen eigen kerkgebouw is, maar dat Gebouw Irene wordt gehuurd van de Ned. Herv. Kerk.

Alternatief
Na 8 november is er geen viering meer in Holten en voor de St. Josephkerk te Nieuw Heeten gaat binnen korte termijn dezelfde situatie gelden. In de toekomst kijkend zal er, tenzij de kerkbeleving sterk veranderd, in 2025 nog één kerkgebouw van de parochie H. Kruis Eucharistie gevierd worden. Dat zal dan de Basiliek in Raalte zijn.