Afbeelding
Foto: Jan Joost

Toch geen rondleidingen op Open Monumentendag

RIJSSEN - Op Open Monumentendag zaterdag 12 september zijn er geen georganiseerde rondleidingen over de Oude Begraafplaats.

Eerder was besloten de rondleidingen in aangepaste vorm te houden, maar de aangescherpte coronaregels hebben de organisatie doen besluiten om toch niet in groepen over de begraafplaats te gaan.

Onzeker
Meerdere instanties hebben besloten het zekere voor het onzekere te nemen, want er zijn ook geen rondleidingen door de Schildkerk.

Open
Overigens zijn de meeste monumenten op Open Monumentendag wel gewoon geopend en kunnen belangstellenden op individuele basis kennis maken met monumenten als de Pelmolen, de Enterse Zomp en het Rijssens Leemspoor. Het thema is leermonument

Afstand
Ook havezate de Oosterhof is geopend van 10 tot 17 uur. "We hebben na grondig intern overleg toch afgezien van de eerder aangekondigde rondleidingen door de havezate," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "We waren bang dat we onvoldoende afstand van elkaar kunnen houden. Maar mensen kunnen wel op eigen gelegenheid door het het kasteel. Er is gelegenheid om de handen te ontsmetten en de anderhalve meter afstand geldt door het hele gebouw."

Gratis
De toegang op Open Monumentendag is gratis. Dat geldt ook voor het Brandweermuseum. "We hadden gehoopt dat de coronasituatie in het najaar zodanig was verbeterd dat we weer middelgrote groepen zouden kunnen ontvangen. We hebben zelfs nog onderzocht of we gebruik konden maken van de geluidssystemen van ons stadsgidsengilde. Maar dan nóg zit je in een historisch gebouw als het kasteel met kleine ruimtes en doorgangen waar je elkaar dan als groepen moet passeren. Vandaar dat we ervan hebben afgezien."

Streektaalslot
Ook het traditionele streektaalslot waar de Open Monumentendag op de Rijssense Musea vaak mee eindigt moet helaas vervallen.