Jan Slofstra wordt gefeliciteerd met zijn prijs door jurylid Marieke Dannenberg. - Foto: Jan Joost
Jan Slofstra wordt gefeliciteerd met zijn prijs door jurylid Marieke Dannenberg. - Foto: Jan Joost Foto: Jan Joost

Kreenk vuur de Twentse Sproak viert 45-jarig jubileum met verhalenboek

TWEKKELO-RIJSSEN - Een Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) viert dit jaar het 45-jarig bestaan.

Zaterdagmiddag 21 november wordt de 45-ste verjaardag van de ruggengraat van de Twentse streektaalbeweging gevierd met de presentatie van een boek in de sfeervolle Johanneskerk aan de Twekkelerweg 110 in Twekkelo.

Holten
Een Kreenk, zoals de vereniging in de volksmond genoemd wordt, werd 21 november 1975 opgericht in Havezate Het Everlo in Rossum. Het initiatief werd destijds genomen door Everhard Jans, Hennie Engelbertink en student Nederlands Ton Kolkman uit Holten die ook al in de Drentse taalbeweging actief was geweest.

Schrijversbond
'n Kreenk kwam voort uit al langer bestaande Schrieverskring. Een overblijfsel daarvan was jarenlang de Overijsselse Schrijversbond, die het digitale streektaalmagazine Oaver de Iessel uitgeeft. Het bestuur van dit orgaan heeft overigens onlangs aangegeven er een punt achter te zetten en de club op te heffen door gebrek aan jonge aanwas.

Groei
'n Kreenk heeft de afgelopen jaren een tegengestelde beweging meegemaakt. Het aantal donateurs is gestaag gegroeid en het aantal activiteiten is toegenomen. Tien jaar geleden werd het verenigingsblad opgewaardeerd tot een volwaardig streektaalmagazine dat vier keer per jaar uitkomt en de leden van 'n Kreenk en ver daarbuiten op de hoogte houdt van alles wat er met de streektalen gaande is.

Stimulans
Ook de jaarlijkse schrijfwedstrijden geven het publiek een geweldige stimulans om in het Twents te gaan schrijven. Om de schrijvers in spe na te laten denken over de Twentse en Nederlandse taaltuinen, wordt de schrijvers gevraagd om hun verhaal (maximaal 500 woorden) of gedicht (maximaal 14 regels) zowel in het Nederlands als hun eigen Nedersaksische streektaal aan te leveren.

Voordeel
Een ander voordeel van het tweetalige verhalenboek waarin de schrijfproducten steeds geplaatst worden, is dat het ook goed leesbaar is voor mensen die wat moeite hebben met het lezen van de streektaal. Een van de winnaars van de afgelopen jaren was onder andere de Rijssense oud-huisarts Jan Slofstra (foto) die de prijs kreeg overhandigd door jurylid Marieke Dannenberg, columnist van deze krant.

Platmaffia
Er kunnen op de valreep nog steeds verhalen en gedichten worden ingeleverd. De uiterste inleverdatum is 1 september. Naast fictie zal het boek ook beschouwende bijdragen over 45 jaar Twentse streektaalmaffia bevatten.