Organist Bert Korenromp achter het orgel van de Dionysiuskerk.
Organist Bert Korenromp achter het orgel van de Dionysiuskerk. Foto: Gerrit Kraa

PC- en RK-orgels in Rijssen

Eerst even dit zijspoor: er was vroeger een wereld van verschil tussen protestanten en roomsen.

Dieks van de Pottebakker kwam bij het uitventen van kruidenierswaren een paar broden tekort en stapte onder etenstijd bij onze bakkerij de keuken binnen en zag dat mijn vader een hoofdstuk uit de Bijbel hardop voorlas. Dieks trok de pet van z’n hoofd en stond eerbiedig te wachten.

Stille wean
Wij moesten daarna nog even “stille wean” en toen dat voorbij was zette Dieks z’n pet weer op en zei; “Tja, bij ons lezen wij niet uit de Bijbel.” Het kwam mij voor dat Dieks een zorgwekkende toekomst tegemoet diende te zien en daar kwamen ook nog alle verschillen bij die ons op de catechisatie werden bijgebracht.

Wilm van de Krone
Nochtans kochten wij onze wereldlijke goederen gerust bij de Meaier en Wilm van de Krone, Geuzendam was onze haarsnijder. En Hosanna zong in de Dionysius alsof het niets was. Tja. Pas later ervoeren wij de nuances.

Vieringen
De kerkdienst verloopt ook heel anders. In de parochie geen erediensten maar vieringen. Het altaar staat centraal, bij ons de preekstoel. Ginds zingt een kerkkoor, bij ons zingt (onder normale omstandigheden) de hele gemeente. Met een dominee, soms voorlezer, ouderlingen en diakenen. Net als bij Henri Ford alle kleuren geoorloofd, als ’t maar zwart is. Daar zijn witte gewaden, een pastoor, een kapelaan, acolieten, een lector en misdienaren.

Couperin
De organist (in dit geval Bert Korenromp, zie foto) zorgt voor muziek voor de viering begint, iets van Couperin, gedragen. Zijn zorg is de begeleiding van het kerkkoor, waar de cantor de beurtzang dirigeert, (de parochie zingt niet mee vanwege de coronatoestanden), alles vastgelegd in een fraai gedrukt boekje van Berne Media. De tussenzang is in deze viering uit de bundel Gezangen voor Liturgie, nr. 27, het Alleluia met het refrein “Weest dus waakzaam, want gij weet niet op welk uur de Mensenzoon komt”.

Offerandelied
Dan volgt de preek (homilie genoemd) ook afgesloten met kort orgelspel, het offerandelied “Brood zal Ik u geven,” met refrein, een communielied (tekst uit psalm 117, op de melodie uit Taizé: laudate omnes gentes, laudate dominum); dan is er orgelspel tijdens de duur van de communie; gevolgd door ‘t slotlied: “Vernieuw gij mij”, ook te vinden in het Liedboek van de kerken.

Cantor
Van belang is de coördinatie met de cantor/dirigent, zeker als het koor in de koorruimte zingt, ver van het orgel dat op de galerij bij de voordeur staat.
De cantor is Bert Korenromp, de organisten zijn Rina Kamphuis, Bert Oosterveen en soms Bert Korenromp zelf. Bert Oosterveen is vertrouwd met de techniek van het orgel, verhelpt kleine euveltjes en stemt de tongwerken van het in 2010 gerestaureerde orgel.

Gerrit Kraa

Dit is het vijfde deel in de serie verhalen die Gerrit Kraa schrijft over de orgels en hun bijzonderheden in de verschillende kerken van Rijssen.