De bezwaarmakers tegen de komst van het nieuwe bedrijventerrein v.l.n.r. Leo Nieuwenhuis, Gert-Jan Geerling, Wim Baan, Gerrit Baan en Jan Davenschot.
De bezwaarmakers tegen de komst van het nieuwe bedrijventerrein v.l.n.r. Leo Nieuwenhuis, Gert-Jan Geerling, Wim Baan, Gerrit Baan en Jan Davenschot. Foto: Jan Joost

Protesten tegen nieuwe industrie worden heftiger

RIJSSEN - De protesten tegen de mogelijke komst van nieuwe bedrijventerreinen in het natuurgebied de Elsenerbeek lijken zich te verbreden.

De felle tegenstand van de plannen om het Rijssense industrieterrein uit te breiden in het gebied tussen Ligtenbergerdijk en Schoneveldsdijk komen uit alle groeperingen van de Rijssense samenleving. Uiteraard zijn er de aanwonenden zoals als oud-ondernemer Gerrit Baan en Gert-Jan Geerling, maar ook ondernemers als Leo Nieuwenhuis, grondeigenaar Hans Davenschot en Wim Baan van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN).

Onherstelbaar
De bezwaarmakers zeggen de plannen van het gemeentebestuur van Rijssen-Holten met open mond te hebben ontvangen. "Met de voorgenomen uitbreiding van het industrieterrein met maar liefst 50 hectare wordt het natuurgebied de Elsenerbeek onherstelbare schade toegebracht.
Daarnaast dreigt het algemeen belang van de hele gemeente Rijssen-Holten hier ernstig te worden aangetast," zegt Gert-Jan Geerling.

Miljoenen
Alle bezwaarmakers zijn het erover eens dat de aanleg van de natuurzone aan de westkant van Rijssen een kostbare investering is geweest die tientallen miljoenen gekost heeft.

"Maar het is het waard geweest, want het gebied heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een uniek natuurgebied waar tal van zeldzame vogels en dieren volop floreren," aldus Wim Baan van het IVN, die het dan ook onbegrijpelijk vindt dat juist daar de uitbreiding van de bedrijventerreinen dreigt te komen. Lees verder pagina 3.