RIJSSEN - Het toekomstig industrieterrein dreigt natuurgebied de Elsenerbeek te doorkruisen.
RIJSSEN - Het toekomstig industrieterrein dreigt natuurgebied de Elsenerbeek te doorkruisen. Foto: Jan Joost

Nieuwe industrie dramatische gevolgen

RIJSSEN - De bezwaarmakers maken zich grote zorgen over de gevolgen die de aanleg van nieuw industrieterrein kan hebben voor de omgeving van de plek waarop de gemeente Rijssen-Holten de blik heeft laten vallen.

Vooral de ontsluiting van het nieuwe industrieterrein heeft dramatische gevolgen. "Het is ondoenlijk om een bedrijventerrein van 50 hectare alleen maar te ontsluiten via de Nijverdalseweg," zegt Wim Baan (IVN).

Westelijke Rondweg
"Dat betekent dus dat er opnieuw gesproken gaat worden over de Westelijke Rondweg die ooit geprojecteerd stond om Rijssen. Als die weer uit de kast wordt gehaald, zal het ook niet lang meer duren dat er over woningbouw in het open gebied tussen Rijssen en Holten zal worden gesproken."

Wethouder Wessels
Ook de houding van wethouder Erik Wessels (CDA) van ruimtelijke ordening heeft de bezwaarmakers diep geraakt. Tegenover de regionale pers liet hij al weten dat het nieuwe bedrijventerrein in het natuurgebied al in kannen en kruiken zou zijn. Wessels zou gezegd hebben dat de coalitiepartijen (SGP, CDA, CU en GB) in het coalitieakkoord hebben vastgelegd dat deze regeerperiode gezorgd moet worden voor voldoende bedrijventerrein. "Ik verwacht dan ook geen tegenwerking van de vier coalitiepartijen," zou Wessels gezegd hebben.

Dualisme
Volgens Gert-Jan Geerling is zo'n uitspraak van de wethouder op zijn minst dubieus. "In het huidige duale systeem is het geen automatisme dat de partijen in de gemeenteraad alle plannen van het college onverkort steunen." Hij en de andere bezwaarmakers zijn dan ook zeker van plan om hun grote zorgen en bezwaren binnenkort persoonlijk onder de aandacht van politieke partijen in de gemeenteraad te brengen.

Maatgravensingel
De discussie over een mogelijke westelijke rondweg (Maatgravensingel) woedde een kleine twintig jaar geleden in volle hevigheid. Het idee om het verkeer om het centrum te leiden via deze rondweg kwam uit de koker van de SGP. Ter hoogte van keukenmagnaat Roesscher was zelfs al rekening gehouden met het wegprofiel, zodat een rondweg te zijner tijd naadloos aan kon sluiten. De discussie werd destijds gestopt doordat natuurgebied Elsenerbeek Rijssen aan de westkant op slot zette.