Afbeelding
Foto:

Wiener potpourri in D'Oale Grieze

HELLENDOORN - De blokfluit - wie kent dit instrument niet? En allemaal weten we uit de geschiedenisboekjes dat dit instrument zijn hoogtijdagen vierde in de Barok, maar werd door de dwarsfluit, de hobo en de klarinet met hun hogere decibelproductie verdrongen.

De blokfluit bleef echter na de Barok gewoon doorbestaan en deed wat zovelen doen onder bedreiging: een andere naam aannemen, een andere woonplaats zoeken, een andere verschijningsvorm tonen. De blokfluit dook onder in Wenen, en werd de Csakán... Een naam ontleend aan een oude Hongaarse strijdbijl, later gestileerd tot wandelstok. De wandelstok werd tot metgezel op reis en om op reis ook muziek te kunnen maken, werd de wandelstok tegelijkertijd blokfluit, met een afschroefbaar stok-gedeelte en een opschroefbare klankbeker. En juist die ‘Wanderlust’ maakte het instrument in Wenen weer ongekend populair. Zó populair, dat hobo-virtuoos Ernest Krähmer zijn instrument in de steek liet voor de Csakán en furore maakte in de jaren 30 van de 19e eeuw.

D'Oale Grieze
In een programma met muziek van Diabelli, Krähmer, Giuliani, Bosisio vertellen Annelies Schraa (op de Csakán) en Michiel Niessen (gitaar) het spannende verhaal van een bijna verloren gegaan instrument, de her-ontdekking van een groot stuk repertoire, dat ten grondslag ligt aan de Klassieke muziek zoals wij die nu kennen. Kom luisteren op zaterdagavond 26 september 20.00 uur in de PKN-kerk (D’Oale Grieze) in Hellendoorn. Bestel wel van tevoren uw kaarten; in verband met de coronamaatregelen is er maar beperkt plaats in de kerk en vol = vol. In de voorverkoop via de website wiener.ingoedehanden.management betaalt u voor dit concert 22,50 euro en aan de kassa op locatie is dat 25,- euro. U kunt bij de kassa pinnen of contant afrekenen. Voor Studenten/CJP geldt een korting en betaalt u 15,- euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.