Afbeelding
Foto:

ANWB: verruim de subsidie voor elektrische auto's

De ANWB roept om de subsidieregeling voor nieuwe elektrische personenauto's te verruimen. De regeling voorziet in een duidelijke behoefte en kan elektrisch rijden verder stimuleren in de toekomst.

Volgens de ANWB is zo'n 36 procent van Nederlanders geïnteresseerd in elektrisch rijden. Concreet zou 5 procent de aanschaf van een elektrische auto overwegen. De overheid stelde eerder de regeling in waarbij mensen 4.000 euro subsidie konden krijgen bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Al binnen een week was het geldbedrag voor dit jaar vergeven. Kopers kunnen nu nog wel een aanvraag doen, maar de subsidies worden pas in 2021 uitgekeerd.

Verruim de regeling
De regeling heeft een looptijd tot en met 2025, waarbij per jaar budgetten vastgesteld zullen worden. Voor dit jaar is in totaal 17,2 miljoen euro beschikbaar; hiervan is 10 miljoen euro al vergeven voor de nieuwe auto's, maar er is nog wel subsidiegeld beschikbaar voor de gebruikte elektrische auto's. De ANWB zou graag zien dat er de komende jaren dus een verruiming komt van de budgetten voor de nieuwe auto's, zodat kopers gelijk kunnen profiteren van de 4.000 euro subsidie. Dit maakt het namelijk ook voor dealers van elektrische auto's een makkelijker verkooppraatje: je krijgt direct de korting, in plaats van moeten wachten tot een volgend jaar.

Randvoorwaarden
De subsidie van 4.000 euro is een mooie manier om mensen over de laatste drempel heen te helpen voor aanschaf van een elektrische auto. De afgelopen twintig jaar is veel werk verricht om de randvoorwaarden voor elektrisch rijden goed te regelen. Zo kwamen er meer en meer oplaadpunten, de prijs van de auto's daalde en ook de steeds grotere actieradius droeg bij aan het populair maken van de elektrische auto.