Afbeelding
Foto:

Een groenere en duurzamere tuin

TWENTE - Hoogstwaarschijnlijk denk je weleens na over de verduurzaming van je woning. Bijvoorbeeld door het huis beter te isoleren of zelf stroom op wekken door middel van het plaatsen van zonnepanelen. Heb je echter ooit nagedacht over wat er beter kan in de tuin. In de buitenruimte liggen namelijk ook voldoende mogelijkheden tot verduurzaming.

Voor een meer duurzame tuin is het gebruik van zo min mogelijk (gesloten) bestrating belangrijk. Stel dat je op dit moment een tuin hebt die voornamelijk gevuld is met tegels. Bij (harde) regen blijft het water liggen en uiteindelijk stroomt het weg in het riool. Voor verharding is bijvoorbeeld grind een beter optie, omdat water zo wel de grond in kan. De best manier om de afwatering te verbeteren is echter meer groen. Het beste plant je inheemse plantensoorten die passen bij het Nederlandse klimaat. Planten uit verre oorden (zoals de palm) kunnen natuurlijk prachtig zijn, maar gedijen hier niet noodzakelijkerwijs goed. Bovendien bieden de inheemse soorten ondersteuning voor allerlei lokale insecten, vogels en andere dieren. Met andere woorden: het komt de biodiversiteit in de tuin ten goede!

Klimaatbeheersing
Minder steen en meer groen heeft ook een zeer prettig effect voor jezelf. Zowel in de zomer als in de winter zorgt de beplanting voor een aangename buitentemperatuur. Verder is het slim om een vijver of regenton te gebruiken als reservoir voor de drogere periodes. Zo hoef je minder te sproeien en wordt onnodig waterverbruik voorkomen.

Eten uit de tuin
Eten verbouwen in de tuin wint aan populariteit. Plant bijvoorbeeld een fruitboom of bessenstruik. Als je de smaak echt te pakken hebt, kun je er ook voor kiezen om een deel van de tuin in te richten als moestuin. Dit hoeft niet veel werk te zijn. Als je weinig ruimte hebt zijn potten of bakken prima geschikt om op kleine schaal zelf groente en kruiden te kweken. Het heeft natuurlijk even tijd nodig, maar zo geniet je uiteindelijk wel van bijvoorbeeld eigen gekweekte tomaten, komkommers of courgettes.

Voor de professionele stratenmaker is het misschien een minder prettige boodschap, maar minder steen en meer groen is winst voor mens, plant en dier.