RIJSSEN - Henk Harbers (links) en Jan Nuysink van Vrienden van Siloah zamelen blik in voor het goede doel. Foto: Jan Joost
RIJSSEN - Henk Harbers (links) en Jan Nuysink van Vrienden van Siloah zamelen blik in voor het goede doel. Foto: Jan Joost Foto:

Blik voor het goede doel en vermindering restafval

RIJSSEN – Blik sparen voor het goede doel in plaats van weggooien in de container.

De Stichting Vrienden van Siloah start met een metaal-inzamelactie. Volgens de organisatoren Jan Nuysink (rechts) en Henk Harbers zijn verschillende inkomstenbronnen door de coronacrisis opgedroogd. “We kunnen geen statiegeldflessen meer inzamelen en de winterfair op de Borkeld is afgeblazen. Daarom hebben we besloten per direct te starten met inzamelen van kleine metalen, waarvan de opbrengst bestemd is voor de mensen met een beperking op De Burcht, DAC de Molenhoek, Landzicht en de Delle.”
Het gaat om frisdrank- en bierdoppen, metalen deksels van glazen potten, blikken voor conserven, frisdrank, bier, siroop, maar ook spuitbussen voor slagroom, haarlak en deodorant zónder de plastic beschermdop. Wie toch al oud frituurvet naar de Zendingswinkel aan de Spoelerstraat brengt, kan daar ook terecht met de kleine metalen voorwerpen. Volgens Nuysink en Harbers sluit de kleine metalen-actie naadloos aan bij de BAAS-campagne die de gemeente Rijssen-Holten momenteel voert om het restafval te verminderen. BAAS staat voor Beter Allemaal Afval Scheiden.

Inzamelpunten
De kleine metalen voorwerpen kunnen ook op diverse andere adressen worden ingezameld: bij DAC de Molenhoek, de families Baan (Banisweg 11), Baan (Van Ostadestraat 1), Harbers (Hagslagen 46), Heuvelman (Esstraat 185), Last (Barmsijs 45) en Nuysink (Stroekeld 103). “Met een metaalondernemer hebben we een afspraak gemaakt,” zegt Nuysink. “Als we het metaal zo goed mogelijk aanleveren, wil hij daar een goede prijs voor geven zonder dat hij daar zelf iets aan verdient.”
Het is daarom zaak om conservenblikken even met warm water af te spoelen, zodat er geen stankoverlast ontstaat bij de verzamelpunten. Verfblikken en verfspuitbussen worden niet ingezameld, want dit valt onder het chemisch afval. Ook geen oud ijzer. “Dat kan bij de zendingswinkel worden gebracht.”
De Vrienden van Siloah roepen iedereen op mee te doen aan deze inzamelactie, zodat ons afval nóg beter gescheiden gaat worden en de blikopbrengst gaat honderd procent naar het goede doel.