RIJSSEN - Mevrouw Van der Vegt van apotheek de Weijerd voert het woord.
RIJSSEN - Mevrouw Van der Vegt van apotheek de Weijerd voert het woord. Foto:

Apotheek De Weijerd teleurgesteld; verkoop politiebureau was onbekend

RIJSSEN - Apotheker mevrouw M. van der Vegt van apotheek De Weijerd is teleurgesteld dat de gemeente alleen in zee gegaan is met overbuurman artsenpraktijk aan de Molenstraat.

Van der Vegt maakte donderdagavond tijdens de raadsvergadering gebruik van het spreekrecht bij het voorstel van B en W tot aankoop van het voormalige politiebureau aan de Molenstalweg. Zij prees de inzet van burgemeester en wethouder voor het maatschappelijk veld, maar was ook teleurgesteld omdat zij niet had geweten dat het voormalige politiekantoor aan de Molenstalweg te koop zou zijn. Zij las het bericht daarover in deze krant en ook dat er sprake was van één partij waaraan de gemeente het gebouw direct zou doorverkopen. "Dat vinden we jammer, want wie weet wat voor mogelijkheden ook wij met elkaar hadden kunnen ontwikkelen voor het maatschappelijk veld."

Gelijke kansen
Van der Vegt stelde dat andere maatschappelijke partijen geen kansen hebben gehad hieraan mee te doen. "Toen we erover lazen, was de deal al beklonken." Zij vroeg zich af of anderen alsnóg een kans zouden kunnen krijgen mee te doen en riep de raad op in te grijpen voordat het te laat is. "Voorkom deze constructie, laat de markt haar werk doen, bedrijf geen achterkamertjespolitiek, want iedereen moet gelijke kansen krijgen."

Speculanten
Van der Vegt zei te begrijpen dat de wethouder speculanten buiten spel wil zetten, maar dat kan ook omdat alleen de gemeente beslist over de bestemming van het gebouw."

Kritisch
Vooral de raadsleden die ook al kritisch waren geweest in de eerdere commissievergadering over de aankoop van het politiebureau, probeerden nog wat te veranderen aan de gang van zaken. VVD-fractieleider Bart-Jan van den Berg herhaalde nog maar eens dat de gemeente niet als makelaar moet optreden.

Haarstraat
Daarnaast wilde hij ook graag weten of de apotheek van de Haarstraat ook mee zou gaan naar de Molenstalweg en wat er zou gebeuren met het praktijkgebouw aan de Molenstraat dat straks leegkomt.

Meebieden
SGP-raadslid Hans ter Keurs wilde van wethouder Jan Aanstoot (GB) weten of andere partijen ook hadden kunnen weten dat het pand in de verkoop zat. Bovendien vroeg hij zich af of andere partijen alsnog zouden kunnen meebieden op het pand.

Betere zorg
Wethouder Aanstoot raadde sterk af om alsnog tot openbare verkoop over te gaan. "We zijn al in verregaande bespreking met de groepspraktijk aan de Molenstraat." Aanstoot zei benaderd te zijn door de groepspraktijk die kansen zag om de eerstelijns zorg beter te kunnen aanbieden op de nieuwe locatie aan de Molenstraat. Volgens de wethouder is er geen officiële publicatie tot verkoop geweest, "maar wie zijn oor te luisteren legt had het wel kunnen weten. Elke ondernemer had contact op kunnen nemen met de gemeente. Op enig moment is bekend geworden dat de gemeente het recht van eerste koop had en daar heeft deze ondernemer gebruik van gemaakt."

Vervelend
Van den Bert (VVD) vond het geen pas geven. "Dus als je netjes je afwacht, ben te laat en dat is heel erg vervelend." CDA-fractievoorzitter Dieger ten Berge was voorstander van de aankoop. "Dit is in het maatschappelijk belang. We doen dat niet alle dagen, maar nu wel. Rationeel gezien is dit een goede aankoop." Ook Niek Otten (CU) was voorstander van de aankoop.

Bespreken
Fractievoorzitter Jan Beunk (Gemeentebelang) vond ook dat de aankoop moest doorgaan. Net als Herman Klein Velderman (D66) wilde hij in de eerstkomende commissievergadering het aankoopbeleid van onroerend goed door de gemeente grondig bespreken. Met de stemmen van VVD en D66 tegen ging de gemeenteraad akkoord met de aankoop van het voormalige politiekantoor.