Afbeelding
Foto:

Thuiswerken: hoe doe je dat?

TWENTE - Thuiswerken gaat de komende tijd weer de norm zijn. De overheid stimuleerde al sinds het begin van de coronacrisis het thuiswerken om zo de contacten zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig is dit tegenwoordig goed haalbaar voor veel mensen; veel bedrijfsprocessen lopen digitaal en ook de buitengebieden hebben tegenwoordig redelijk internet. Maar waar moet je binnen je eigen huis aan denken om goed te kunnen werken?

Het succes van thuiswerken staat of valt met een goede thuiswerkplek. De verleiding is bij veel mensen om gewoon aan de keukentafel te gaan werken of zelfs vanuit bed met de laptop. Maar verstandig is het niet; zo kun je moeilijk de balans vinden tussen werk en privé.

Thuiswerkplek
Het is verstandig om thuis een goede thuiswerkplek in te richten, zeker ook omdat het thuiswerken waarschijnlijk de komende tijd van kracht zal blijven. Een extra slaapkamer of zolderruimte kan handig zijn, maar je kunt ook een echte werkplek inrichten op bijvoorbeeld de slaapkamer. Plaats een goed bureau en dito bureaustoel; eentje waar je ook echt een werkdag goed op kunt zitten en die de nodige ondersteuning biedt. Ergonomie is belangrijk, niet alleen op kantoor. Zorg dan ook dat bijvoorbeeld het laptopscherm op een goede hoogte staat, zodat je niet te ver voorover hoeft te buigen met de nek. Een laptopstandaard in combinatie met een extern muis en toetsenbord is hierbij ideaal. Of gebruik een extra computermonitor om nog comfortabeler te kunnen werken.

Goede verlichting
Goede verlichting is net zo belangrijk. Zorg dat je voldoende licht hebt op je werkplek; in een donker hoekje zitten is niet productief en licht is voor veel mensen belangrijk voor hun welbehagen. Een wat warmere tint qua verlichting kan hierbij erg aangenaam zijn.

Voldoende luchten
Voldoende luchten is ook nu zeer belangrijk. Veel mensen houden overdag toch nog de ramen dicht. Niet alleen nadelig voor de gezondheid, maar ook de productiviteit. Zorg dus voor een lekker frisse omgeving. Wil je de productiviteit een standje hoger zetten? Zet de kachel dan juist een graadje lager. Een wat koelere omgeving is namelijk productiever, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Routine belangrijk
Het allerbelangrijkste voor succesvol thuiswerken: een goede routine en begrip bij andere huisgenoten. Werk ook thuis gewoon volgens een 9 tot 5 schema en hou pauzes net als op het werk. Werk ook liever niet over of buiten de werktijden; zo ligt overbelasting op de loer. Het moet ook voor een eventuele partner of kinderen duidelijk zijn dat thuiswerken ook echt werken is; dat je het werk ook niet zomaar kan laten vallen.