Afbeelding
Foto:

Voorkom een najaars-inbraak

TWENTE - De zomer is definitief voorbij en de eerste herfstachtige dagen zijn al weer een feit. Met de donkere dagen voor de deur is het belangrijk om weer alert te zijn op het risico van inbraken.

De politie en gemeenten waarschuwen al vele jaren voor de inbraakpiek die ieder najaar weer zichtbaar is. Inbraken kunnen weliswaar op ieder moment van de dag gebeuren, maar toch maken criminelen vaak dankbaar gebruik van deze donkere periode om ongezien te werk te gaan. Buurten worden dan ook opgeroepen om de komende tijd waakzaam te zijn, zeker rondom feestdagen wanneer mensen wat vaker van huis zullen zijn.

De basis
Belangrijk is om goed hang- en sluitwerk te gebruiken en alles ook echt goed af te sluiten wanneer u weg gaat, ook al is het maar kort. Bent u even boven? Sluit dan ook de achterdeur goed af om zo een insluiper te voorkomen. Verder moeten we de woning altijd bewoond laten lijken. Vroeger gebruikten we vaak de losse tijdsschakelaar, tegenwoordig zijn er ook via internet en smartphone bedienbare lampen te koop die dit soort functionaliteit ingebouwd hebben. Zo kunt u gemakkelijk de lampen aan- en uitzetten of op een timer laten lopen. Deze kunnen zelfs aan diverse alarmsystemen gekoppeld worden. Vroeger waren dit soort lampen erg duur, van merken zoals Philips. Tegenwoordig zijn ze een stuk goedkoper en zelfs te koop bij winkels zoals Action.

Camera's
De afgelopen jaren nam ook het gebruik van beveiligingscamera's bij particulieren fors toe. Dit kan een ontmoedigende werking hebben op inbrekers en wanneer het toch mis gaat, hebt u in ieder geval iets op beeld staan. Er zijn tegenwoordig heel praktische camerasystemen te koop, zoals het Eufy systeem van Anker. Hierbij kunnen camera's gemakkelijk geplaatst worden zonder enige kabels; deze hebben een accu die een jaar lang stroom levert voor deze opgeladen moet worden. Deze zijn voorzien van nachtzicht en bewegingssensoren, zodat ze alleen opnemen wanneer ze beweging zien.