Afbeelding
Foto:

Veeg de schoorsteen!

TWENTE - Het najaar is de tijd van warmte, genegenheid en gezelligheid. En voor veel mensen hoort een heerlijk haardvuur of een houtkachel hier ook bij. Maar onzorgvuldig stoken en een verstopte schoorsteen zorgen al snel voor brandrisico's.

De Brandweer Twente waarschuwt ieder jaar weer aan het begin van het stookseizoen: laat jaarlijks de schoorsteen nakijken om zo te voorkomen dat deze in brand vliegt tijdens het stoken. Toch is het een boodschap die vaak aan dovemansoren gericht lijkt; jaarlijks zijn er landelijk ruim 2.000 schoorsteenbranden en de Brandweer Twente moet zo'n tientallen keren per jaar uitrukken. Gelukkig blijft in de meeste gevallen de schade beperkt.

Laat hem vegen
Het advies is dan ook om voor aanvang van het stookseizoen de schoorsteen na te laten kijken en te laten reinigen door een erkend bedrijf. Gedurende het jaar kan de schoorsteen verstopt raken door bijvoorbeeld vogelnesten en ingewaaide bladeren. Het kost een paar tientjes, maar dit is een stuk goedkoper dan de waterschade die de brandweer aanricht wanneer ze je woning moeten blussen...
Goed stoken
Ook goed stoken is belangrijk om problemen te voorkomen. Gebruik hierbij het liefst de 'Zwitserse methode'; leg een paar blokken hout op de bodem en vervolgens kruislings enkele blokken hout daar bovenop. Let hierop aanmaakhoutjes en één of twee aanmaakblokjes bovenop. Steek deze aan, waarna het vuur zich van boven naar onder gaat werken. Dit zorgt voor veel minder rook. Verder is het ook verstandig om niet te stoken op bepaalde dagen, bijvoorbeeld wanneer het windstil of mistig is. Zo blijft rook namelijk veel meer hangen wat luchtwegklachten veroorzaakt.