Afbeelding
Foto:

Boek over historie Twentse klokkenmakers 1600-1800

TWENTE - Komende woensdag 7 oktober presenteert de Ootmarsumse schrijver Eric Veldboer een bijzonder boek in de Oldenzaalse Hofkerk. Het nieuwe, voor geheel Nederland beschikbare boek, beschrijft de opkomst, ontwikkeling en bloei van Oost Nederlandse klokken uit de periode 1600 tot 1800.

Na een korte toelichting worden de eerste exemplaren door de auteur overhandigd aan de burgemeester van Oldenzaal, de bekende uurwerkfamilie Gronefeld en de directeur van het Palthehuis. De belangstelling voor Oost Nederlandse klokken uit de periode 1600 tot 1800 blijft onder veel liefhebbers en verzamelaars binnen en buiten de regio Twente onverminderd groot. Wie kent bijvoorbeeld Goslink Ruempol, beroemd uurwerkmaker uit het Gelderse Laren, nog niet? En de famlies Ter Swaek en Bakker uit Goor! Verschillende boeken zijn de afgelopen decennia over dit type klok in Nederland verschenen. Een actueel overzicht over de oorsprong, ontwikkeling en bloei van deze hoogwaardige uurwerken ontbreekt echter nog. De schrijver beoogt met dit boek een meer samenhangend en vollediger beeld van de ambachtelijke klokkenmakerij in de Achterhoek en Twente te schetsen.

Brede insteek
Met name elementen als oorsprong, samenhang en samenwerking staan hierbij centraal. De aandacht in het boek richt zich daarbij op de grotere huisuurwerken (stoel, stoof, staart en staande), waarbij specifiek wordt gekeken naar de plaatsen waar de belangrijkste klokkenmakers werkzaam zijn geweest. Zo komen de plaatsen Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal uitgebreid aan bod. Met dit alles wordt hopelijk voor de geïnteresseerde Twentenaar nog duidelijker welk geweldig mooi, hoogwaardig vak is uitgeoefend gedurende lange tijd in Oost Nederland.

Over de schrijver
Eric Veldboer (Ootmarsum, 1961) krijgt van jongs af aan de interesse voor antiek en geschiedenis met de paplepel ingegoten. Thuis in Ootmarsum bestaat hiervoor al veel belangstelling binnen zijn familie. Gedurende de studieperiode in Groningen en ook daarna gaat zijn aandacht steeds meer uit naar Oost Nederlandse klokken. Hij is daarbij vooral geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van deze klokken.