RIJSSEN - Raadsgriffier Gert Veerman maakt de nieuwe raadszaal in gereedheid.
RIJSSEN - Raadsgriffier Gert Veerman maakt de nieuwe raadszaal in gereedheid. Foto: Jan Joost

Gemeenteraad kan weer in zijn geheel vergaderen

RIJSSEN - De gemeenteraad van Rijssen-Holten kan weer als geheel "in het wild" vergaderen.

De grote raadzaal is door raadsgriffier Gert Veerman en gemeentebode Erik Brinks grondig aangepakt. De grote ovale vergadertafel is zorgvuldig opgeborgen voor betere tijden. In de grote vergaderzaal staat nu voor ieder raadslid een apart tafeltje mét microfoon én een eigen fles water om de keel te smeren tijdens verhitte debatten.

Voorkeur
Volgens de raadsgriffier is door de gemeenteraad steeds de voorkeur gegeven aan fysiek vergaderen in plaats van digitaal. "Na het afblazen van een vergadering en een schriftelijke vergaderronde in het begin van de coronacrisis zijn we direct weer overgegaan tot vergaderen in het echt, maar dan wel op anderhalve meter afstand van elkaar."
"Je hebt altijd minstens 13 raadsleden nodig, want dat is de helft plus één die een vergadering rechtsgeldig maakt. We hebben de Brusselzaal erbij aan getrokken waar losse stoelen stonden, maar dat was toch niet echt ideaal. Raadsleden moesten soms van plaats verwisselen en dat gold ook voor collegeleden."

Onderling
Veerman stelt dat een groot bezwaar was dat de raadsfracties uit elkaar getrokken werden. "Dat werd terecht als zeer ongewenst ervaren. We hebben nog geprobeerd dit op te lossen met kuchschermen, maar dan haal je van schouder tot schouder niet de anderhalve meter afstand. Daarom hebben we de knoop doorgehakt en de grote ovale tafel vervangen door losse stoelen en tafels met een eigen microfoon, zodat er ook niet meer heen en weer gelopen hoeft te worden naar een spreekgestoelte. Op die manier blijven de bewegingen van de raadsleden minimaal, iedereen moet ook gedurende vergadering blijven zitten. Maar intussen kunnen de fractieleden onderling wel met elkaar communiceren als dat nodig is."
Omdat in de nieuwe opstelling iedere vierkante centimeter in de raadzaal benut is, blijft er geen ruimte over voor publiek en pers. "Dat doet ons echt pijn," zegt Veerman, "maar het lukt gewoonweg niet. We hopen dan ook dat dit echt snel voorbij is," aldus de griffier.