Afbeelding
Foto:

Maak een keuze voor orgaandonatie

ALMELO - Komende maand krijgen de eerste Nederlanders een brief op de mat om te vragen of zij al dan niet orgaandonor willen zijn. Per 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht, waarbij elke Nederlander van 18 jaar en ouder automatisch orgaandonor is, tenzij zij een andere keuze aangeven in het donorregister.

Hoewel alles formeel rond is, werd het communicatieve deel rondom de wet tijdelijk stilgelegd als gevolg van de coronacrisis. Het is immers nogal een hectische, ingrijpende situatie voor veel mensen, waardoor nadenken over donorregistratie niet bepaald hoog op ieders prioriteitenlijstje staat.


Wensen aangeven
De nieuwe donorwet was verre van onomstreden. Doel van de wet is met name om mensen na te laten denken over hun keuze en deze ook duidelijk kenbaar te maken, zowel aan naasten als in het donorregister. In het verleden ontstonden namelijk lastige situaties, waarbij voor familie niet duidelijk was welke wensen hun familielid had, of dat familie zelf bezwaren had tegen de orgaandonatie. Hierdoor gingen in de praktijk ook veel bruikbare organen verloren. Met het nieuwe systeem zijn mensen automatisch orgaandonor, tenzij zij aangeven bezwaren te hebben. Tegenstanders van de wet waren niet blij dat de overheid op een dusdanige manier ingrijpt in het persoonlijk leven van de burger, ook al gebeurt het met de beste bedoelingen.


Hard nodig
Er zijn landelijk zo'n 1.300 mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaan, waarvan zo'n 800 voor een nier. De gemiddelde wachttijd voor een nier is bijna drie jaar. Hoewel ook het ontvangen van een orgaan niet altijd zekerheid biedt, gaat voor de meeste ontvangers de kwaliteit van leven fors vooruit. Wie een keuze aan wil geven kan dit eenvoudig zelf doen. U hebt dan wel een DigiD nodig om uw keuze vast te leggen. Dit doet u via: www.donorregister.nl


Workshop
Om Almeloƫrs te helpen bij de donorregistratie organiseert de bibliotheek op woensdag 9 en donderdag 10 september workshops donorregistratie. U bent dan op beide dagen welkom van 10.30 tot 11.30 en van 14.00 tot 15.00 uur. U krijgt dan uitleg en begeleiding bij dit proces om uw keuze aan te geven. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk via Filomena Mijnders via 0546-822005 of per email: cursussen@bibliotheekalmelo.nl