Afbeelding
Foto:

Opening nieuwe bijenstal

BORNERBROEK - De voormalige boerderij Peeze in Bornebroek neemt komende maand een nieuwe bijenstal in gebruik. Deze werd gebouwd door vrijwilligers van de imkersvereniging 't Iemenschoer.

Op een prachtig stukje natuurgebied aan de Doorbraak werd de bijenstal gerealiseerd op de voormalige boerderij. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers, een groot aantal sponsoren en met medewerking van de gemeente Almelo kon dit uitgevoerd worden. Als gevolg van de coronacrisis werd de bouw van de stal beperkt in kleine kring uitgevoerd. De officiële opening voor genodigden zal op 26 september aanstaande gehouden worden, waarbij de voorzitter van de imkersvereniging het belang van de bijen in een brede context zal benadrukken. Ook geeft een spreker namens Landschap Overijssel een presentatie over biodiversiteit.


Erg belangrijk
De afgelopen jaren is er groeiende aandacht voor het belang van het behoud van bijen. Nederland telt diverse bijensoorten, waarvan sommigen het erg zwaar hebben. Veel volkeren stierven uit en er is niet altijd inzicht in de oorzaken. Bijen zijn echter van onschatbare waarde voor behoud van de natuur én voor ons als mensen. Zo bestuiven bijen niet alleen de mooie bloemen en planten in de natuur, maar ook worden deze harde werkers ingezet voor de bestuiving van veel gewassen die wij eten. De bij draagt zo bij aan een derde van onze voedselvoorziening. De imkersvereniging 't Iemenschoer geeft regelmatig voorlichting over het belang van de bijen. Daarnaast kunnen geïnteresseerden medio 2021 weer deelnemen aan een basiscursus bijenhouden. Kijk voor meer informatie over hun activiteiten op: www.iemenschoeralmelo.nl