Afbeelding
Foto: Alesia Kan / Shutterstock.com

De scholen zijn weer
voorzichtig begonnen

ALMELO - De eerste schoolweek zit er weer bijna op voor de Almelose jeugd. De afgelopen tijd is veel voorbereidend werk verricht zodat de scholen nu weer open kunnen. Veel leerlingen zaten al geruime tijd thuis, wat zorgde voor de nodige verveling. Zeker wanneer zij door de omstandigheden ook niet op vakantie konden.

Voor de grotere scholen zoals het Noordik en Het Erasmus is heropening na de vakantie uiteraard een complexe situatie. Scholengemeenschappen zoals deze hebben veel 'bewegende delen'; zo heeft het Noordik ongeveer 1.300 leerlingen en het Erasmus zo'n 2.200. Plus het nodige onderwijsgevend en ondersteunend personeel. Europees gezien lijken de risico's voor heropening van scholen best mee te vallen; er waren niet zulke grote pieken te zien bij heropening als gevreesd.

Voorzichtig aan
De meeste scholen in de regio nemen geen uitzonderlijke maatregelen. Zo wordt met name ingezet op goede persoonlijke hygiƫne en het afstand houden tussen docenten, medewerkers onderling en leerlingen. Het gebruik van mondkapjes op scholen is op dit moment niet verplicht zoals in Duitsland wel het geval is. Enkele scholen hebben dit ook hier wel ingevoerd, maar de praktische en conceptuele bezwaren zijn groot en de bescherming die een mondkapje biedt in een setting waar je met elkaar uren doorbrengt in een afgesloten ruimte beperkt.

Goed ventileren
Ook het goed ventileren van de scholen moet zorgen voor een goed binnenklimaat en beperking van de verspreiding van het virus. Maar of dit in de praktijk ook gaat werken, daar twijfelen veel experts aan. Zo is de gemiddelde leeftijd van schoolgebouwen in Nederland 38 jaar. Het RIVM stelt verder geen scherpere eisen waar scholen aan moeten voldoen dan die in het bouwbesluit of arbobesluit. Wel is het advies om een luchtstroom van persoon naar persoon door (zwenk)ventilatoren of recirculerende systemen te vermijden. Scholen krijgen dan ook het advies om regelmatig ruimtes te luchten voor 10 tot 15 minuten, bijvoorbeeld door alle ramen tegenover elkaar open te zetten.