Afbeelding
Foto:

Grote expositie over een kleine dame

ALMELO - Zij is misschien wel de bekendste vrouw ter wereld. Hele generaties kennen haar naam en ze is in alle uithoeken van de wereld te vinden. Niet slecht voor een dame van slechts dertig centimeter. De iconische Barbiepop staat centraal in een bijzondere expositie van het Stadsmuseum Almelo die komende maand geopend zal worden.

Op 11 september verricht actrice Markoesa Hamer de opening van de tentoonstelling 'Barbiepoppen: van casual tot glamour'. De expositie toont meer dan 600 Barbiepoppen, afkomstig van de grootste verzamelaar ter wereld, Bettina Dorfmann en haar collega Karin Schrey. Bettina kan de 600 poppen gemakkelijk een tijdje missen, aangezien de volledige collectie uit ruim 18.000 stuks bestaat. Haar verzameling is dan ook opgenomen in het Guiness Book of Records.


Door de jaren heen
De Barbiepop - wiens echte naam volgens de overlevering Barbara Millicent Roberts is - werd gelanceerd in 1959 op een speelgoedbeurs in de Verenigde Staten. Door de jaren heen groeide de Barbiepop uit tot een ongekend verkoopsucces; ruim een miljard poppen gingen over de toonbank. De Barbiepop toonde zich veelzijdig en groeide mee met de jeugd die er mee speelde. Zo had Barbie door de jaren heen uiteenlopende carrières, van dokter tot piloot in een tijd dat dit soort beroepen voor veel vrouwen alleen nog een droom waren. In de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld ook diverse Barbies in mannelijke beroepskledij te vinden, maar ook diverse etnische varianten.


Niet onomstreden
Hoewel de pop dus op sommige fronten vooruitstrevend was ten opzichte van het tijdsbeeld, is de Barbiepop zeker niet onomstreden. Zo was er door de decennia heen veel kritiek op Barbie's onnatuurlijke figuur en proporties, wat eetstoornissen in de hand zou werken bij de jonge meisjes die er mee speelden. Mede door deze belevenis die heerste bij veel ouders en critici verkocht de Barbie geruime tijd slechter. Mattel, de maker van het speelgoed, introduceerde daarom enkele jaren geleden ook Barbies met meer realistische, menselijke proporties.


Kom ook
De expositie is vanaf 11 september te zien in het Stadsmuseum Almelo aan de Prinsenstraat 13. Kijk ook op de website: www.stadsmuseumalmelo.nl