Afbeelding
Foto:

Weer wateroverlast in Wierden

WIERDEN - De afgelopen week kregen we na lange tijd weer eens wat stevige regen én heerlijk bijbehorend onweer. Hoewel mens en natuur snakte naar water en verkoeling, heeft de hevige regenval ook wat problemen veroorzaakt.

Maandag liepen diverse straten onder, waaronder de Nijverdalsestraat. De brandweer moest ook op pad voor meldingen in onder meer de Almelosestraat, Esdoornlaan en Kedingen in Wierden. Door klimaatverandering neemt het aantal extreme regenbuien de afgelopen jaren toe; het huidige rioleringssysteem in veel gemeenten is simpelweg niet berekend op deze extreme pieken. De gemeente Wierden zegt dat we dit moeten leren te accepteren op de website: "Vergelijk deze hinder met andere extreme weersomstandigheden zoals sneeuw, gladheid en storm. Het beperken van wateroverlast door hevige buien kan niet alleen door de aanleg van extra riolering. Dat zou vele miljoenen euro’s kosten. Daarom is een goed ontwerp van de weg extra belangrijk. Als wegen tijdelijk water kunnen opvangen en afvoeren, voorkomen we dat het water zomaar de huizen in loopt. Of dat belangrijke wegen onderlopen en daarmee onbruikbaar worden. Zelf kan u ook bijdrage aan het verminderen van wateroverlast door af te koppelen."


Eigen inzet
Inwoners werden en worden dus onder meer gestimuleerd om hun dakgoot af te koppelen van het riool en het water op te vangen in bijvoorbeeld een regenton. Dit kan dan juist ook weer in droge periodes gebruikt worden. Verder draagt ook het vergroenen van de tuin bij aan het verminderen van deze wateroverlast; gras en grond absorbeert immers water en voorkomt dat dit wegstroomt naar een lager punt waar het voor overlast zorgt.