Afbeelding
Foto: Jan Joost

Ook voor Rijssen-Holten zijn windmolens onvermijdelijk

RIJSSEN - De kans is groot dat ook Rijssen-Holten aan de windmolens moet.

Burgemeester en wethouders deelden dat afgelopen week mee in een speciale, digitale persconferentie. Volgens wethouder Jan Aanstoot (Gemeentebelang) moet ook de gemeente Rijssen-Holten zijn steentje bijdragen aan het oplossen van het energievraagstuk en het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Opgave
Dit is een flinke opgave waarvoor alle mogelijkheden moeten worden onderzocht. Daarbij is duidelijk dat we er alleen met de aanleg van zonneparken niet komen. Een windmolen heeft niet veel wind nodig, draait ook als de zon niet schijnt en ook 's nachts. Volgens B en W zou de bouw van windmolens een flinke stap in de goede richting kunnen zijn. Wethouder Erik Wessels (CDA) legt uit dat een windmolen evenveel energie oplevert als 18 hectare zonnecollectoren.

Zorgvuldig
Daarbij wordt zorgvuldig te werk gegaan. "We gaan bekijken wat voor ruimtelijke consequenties dat heeft en we streven ernaar dat we er zelf ook van kunnen profiteren," aldus de wethouder.

Locaties
Om een goede beslissing te kunnen nemen wáár de windmolens het beste zouden kunnen staan, is onderzoeksbureau Bosch & Van Rijn in de arm genomen. Hoewel bijvoorbeeld plaatsing langs de A1 voor de hand ligt, gaat Bosch en Van Rijn zonder vooropgezet doel, alle mogelijke locaties na waar ze zouden kúnnen staan, maar ook waar we ze het liefst wíllen en dan pas wordt een keuze gemaakt.

Weerstanden
Het gaat om flinke exemplaren van ruim 200 meter hoog. Aanstoot beseft dat windmolens weerstanden kunnen oproepen. "We gaan in gesprek met de landbouworganisaties en de energiebedrijven. Maar naast tegenstanders zijn er ook voorstanders van deze vorm van energie opwekken. Laat in elk geval duidelijk zijn dat we als gemeente veel waarde hechten aan een goede inpassing in het landschap."

De gemeente blijft alle vernieuwingen op het gebied van energieopwekking, zoals windturbines op daken, overigens nauwkeurig volgen.