RIJSSEN - Fractievoorzitter Jan Berkhoff (CU) was tegen een fusie met de buurgemeenten.
RIJSSEN - Fractievoorzitter Jan Berkhoff (CU) was tegen een fusie met de buurgemeenten. Foto: Jan Joost

D66: fusie met buurgemeenten Wierden en Hellendoorn is de oplossing van veel problemen

RIJSSEN - Een fusie van Rijssen-Holten met de buurgemeenten Hellendoorn en Wierden zou de oplossing van heel veel problemen zijn.

Dat voorstel lanceerde D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman maandagavond tijdens de gecombineerde commissievergadering over het huishoudboekje van de gemeente voor volgend jaar.

Volgens Klein Velderman, nooit te benauwd voor weidse vergezichten, kan een groei van de gemeente naar 100.000 inwoners betekenen dat er meer geld vanuit Den Haag komt. Op dit moment dreigt de geldstroom van het rijk juist te verschralen voor de kleinere gemeenten. Klein Velderman stelde aan de orde dat met het vergroten van het gemeentelijk grondgebied er een gezamenlijke aanpak kan komen voor de ruimtenood die Rijssen-Holten nu heeft voor woningbouw, maar ook voor industrieterrein.

Sallandse Heuvelrug
"De drie gemeenten zouden samen het beheer van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug kunnen aanpakken. Bovendien hebben we meer mogelijkheden voor het zoeken naar ruimte voor onze bedrijven en hoeven we geen kostbare natuurgebieden op te offeren, ook niet voor onze behoefte aan woningbouw," doelend op de jongste discussie rond een mogelijk nieuw bedrijventerrein in het natuurgebied van de Elsenerbeek.

Belastingen
CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff vroeg zich af of Klein Velderman de financiƫle voordelen niet al te rooskleurig voorstelde. "Als we kijken naar wat onze burgers betalen in vergelijking met de omliggende gemeenten, dan scoren we als Rijssen-Holten duidelijk lager dan Hellendoorn en Wierden. Als je gemeenten gaat samenvoegen, zullen de gemeentelijke belastingen een gemiddelde worden van die drie fuserende gemeenten en dat zal zeker hoger uitvallen voor onze burgers dan nu het geval is."

Verkiezingen
Burgemeester Arco Hofland stelde vast dat Rijssen-Holten levenskrachtig genoeg is voor zichzelf te kunnen zorgen. Hij vroeg zich af of het voorstel van D66 iets te maken zou hebben met de komende verkiezingen.

Betaalbare woningen
Overigens werd het het College door meerdere fracties opgeroepen om zich flink in te spannen voor het oplossen van het tekort aan betaalbare woningen. "Als er voor de 21 woningen op het RV-terrein al 450 gegadigden zijn, dan zegt dat wel iets," aldus VVD-fractievoorzitter Bart-Jan van den Berg. Hij brak een lans voor het behoud van de starterslening, maar ook mogelijkheden te onderzoeken als tiny houses. Volgens hem zouden ook leegstaande vakantiehuizen enige soelaas kunnen bieden, maar ook het herbestemmen van leegstaande bedrijfspanden. Ook SGP-raadslid Sander Haase spoorde het College aan om het woningtekort, vooral in de kern Rijssen, aan te pakken.

Woningvisie
Wethouder Erik Wessels zei volop aan de slag te gaan met de aanpak van de woningtekorten zowel in Rijssen als in Holten. Hij kondigde aan dat de gemeente met een woningvisie komt. "Daarin maken we duidelijk wat geschikt is en voor welke categorie." Er komt een parapluplan en juist de uitspraak van dat woord bezorgde de immer goed van de tongriem gesneden wethouder nogal wat tongbrekens. Commissievoorzitter Wim Reterink (SGP) schoot de wethouder te hulp met het advies : "U mag ook gerust parasolplan zeggen." Dit zorgde voor de nodige hilariteit, wat tekenend was voor de ontspannen sfeer waarin deze marathonvergadering verliep.

De verschillende raadsfracties hielden echter het kruit droog voor de aanstaande begrotingsvergadering. Een enkele motie werd voorzichtig aangekondigd, maar veel vuurwerk wordt niet echt verwacht.