NIJVERDAL - Jan Struik, tweede van rechts, heeft dit schilderij aan het Rijssens Museum geschonken. Gerrit ter Horst kijkt toe.
NIJVERDAL - Jan Struik, tweede van rechts, heeft dit schilderij aan het Rijssens Museum geschonken. Gerrit ter Horst kijkt toe. Foto: Jan Joost

NIJVERDAL-RIJSSEN - Oud-manager Jan Struik van Lucky heeft een groot schilderij van Harry te Lintelo geschonken aan het Rijssens Museum.

Jan Struik kreeg het schilderij "Aspecten van Rijssen" bij zijn huwelijk van zijn oom Harry te Lintelo. Het schilderij is een collage van diverse Rijssense elementen en meet ongeveer 2.60 bij 1.60 m. "Een hele opgave om het schilderstuk op het museum te krijgen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "Maar gelukkig schoot Autocentrum Valk ons te hulp met de servicewagen."

Collectie Te Lintelo
Het Rijssens Museum is bijzonder blij met het gebaar van Struik. "We zijn bezig met het opnieuw bij elkaar brengen van de collectie Te Lintelo. Zaterdag 31 oktober aanstaande, als de omstandigheden het toelaten, komt een flink aantal Te Lintelo-bezitters naar het museum met hun kunstwerk. Daar maakt Henk van der Stouw van Studio 81 goede opnames van de werken. Die foto's kunnen we vertonen in onze Interactieve Kunst Galerij."

Restauratie
Maar er gaat niets boven echt. Het schilderij is nauwkeurig geïnspecteerd door kunstschilder Dinant ten Hove en die is intussen begonnen met de restauratie. Het is vakkundig gereinigd, loszittende delen worden verwijderd en beschadigingen worden hersteld, alles zonder de creatie van Te Lintelo geweld aan te doen."