Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

CU wil naar een rookvrije generatie in Rijssen-Holten

RIJSSEN – De ChristenUnie wil keihard werken aan een rookvrije generatie.

De gemeenteraad behandelde vrijdag het huishoudboekje voor 2021. Tijdens deze vergadering diende CU-raadslid Tonnie Rozenkamp een anti-rookmotie in. Volgens Rozenkamp heeft ieder kind er recht op om vrij van tabaksrook te kunnen opgroeien. “Maar het is nu niet vanzelfsprekend dat een kind dat geboren wordt kans krijgt op een rookvrije jeugd. Bijna 20 procent van de bevolking tussen de 19 en 64 jaar in Rijssen-Holten rookt. Ook 8 procent van onze jongeren uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs roken per week een of meer sigaretten.”

Er is weinig gedaan
Rozenkamp stelt vast dat er al veel wordt gedaan aan het bestrijden van overgewicht, beweegarmoede en overmatig alcoholgebruik. “Maar op het gebied van roken wordt erg weinig gedaan en dat terwijl elke persoon die stopt of besluit er niet aan te beginnen pure gezondheidswinst is.” De CU stelt dat alle activiteiten op het gebied van informatie en preventie bijdragen aan vergroting van het besef dat roken slecht is en aanzetten tot stoppen met roken of er niet aan beginnen. Volgens Rozenkamp kan met een relatief kleine investering, twee dagdelen per week een jaar lang, al meegewerkt worden aan de landelijke campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Daarmee kan gericht ingezet worden op plaatsen als speeltuinen, speelplekken, jeugd- en jongerenwerk, openbare gebouwen, sportverenigingen en scholen.

Voorstel
Rozenkamp stelde voor om op korte termijn een project van een jaar te starten voor het geven van informatie en het starten van preventieactiviteiten, alles gericht op het ontmoedigen en stoppen met roken. Hij wilde daarvoor ongeveer 25.000 euro vrijmaken. Wethouder Ben Beens (SGP) kon zich vinden in het voorstel. Herman Klein Velderman (D66) wilde een mystery guest inzetten om ook verkoop van drugs aan minderjarigen tegen te gaan. De VVD was als enige tegen, omdat deze partij alcoholmisbruik een groter probleem vindt dan het roken. "Dit is ons te smal," aldus VVD-raadslid Frans Noordam.