Op foto: kunstenares Ingrid Hegeman
Op foto: kunstenares Ingrid Hegeman Foto:

Rijssense verleden tastbaar maken met stadsmaquette

RIJSSEN - De stadsmaquette van middeleeuws Rijssen, gemaakt bij Zorgboerderij De Borkeld door kunstenares Ingrid Hegeman uit Nijverdal, is klaar voor aflevering aan Het Rijssens Museum.

Het is een replica van de bronzen maquette die kunstenaar Henk Roosink uit Rijssen in 2006 maakte. Door middel van deze kleurrijke maquette van klei, kan Hanzestad Rijssen voor bezoekers van Het Rijssens Museum meer aanschouwelijk worden. Het verleden wordt hierdoor tastbaar.

Rijssens Museum
“Dit is precies wat wij destijds voor ogen hadden voor het museum. We zochten contact met Henk. Hij was enthousiast en wilde meedenken over een replica van zijn bronzen maquette. Hij zocht vervolgens contact met Ingrid en zij was bereid deze replica te maken”, aldus Gerrit Dannenberg, directeur van Het Rijssens Museum. De kunstenares geeft aan dat er zo’n driehonderd uurtjes werk in zitten. “De maquette moest in vier gedeeltes gebakken worden anders paste het niet in de oven. Vervolgens kwam het er als een legpuzzel weer uit. Er waren scheurtjes ontstaan en huisjes losgegaan, dus dat moest eerst weer gemaakt worden. Er staan in totaal zo’n tweehonderd huisjes op. Daarna heb ik het geheel geschilderd en geglazuurd.”

Stratenbeeld
Op de maquette is met name het stratenbeeld goed te zien. “Dit is in grote lijnen nog hetzelfde als vroeger, dat is mooi”, meent Roosink. Voordat hij destijds aan zijn bronzen maquette op schaal begon, worstelde hij zich door oude kaarten en tekeningen van Rijssen om een goed beeld te krijgen. “Ik vind deze maquette in kleur eigenlijk nog mooier, dat spreekt wat meer.”

Stadswallen en stadspoorten
In het jaar 1243 kreeg Rijssen stadsrechten. Op de maquette zijn de hoogteverschillen te zien die Rijssen ook nu nog vertoont. Zichtbaar is dat de Schildkerk hoger staat dan de rest van het stadshart, net als kasteel Bevervoorde. Roosink: “Rijssen kende stadswallen met daarop een doornhaag. Het waren geen hoge wallen dus een echt verdedigingswerk is het nooit geweest.” De straatnamen: De Hagen, Huttenwal en Walstraat vinden hier hun oorsprong. Er waren ook drie stadspoorten namelijk: de Elsenerpoort, de Haarpoort en de Molenpoort. Rondom was een gracht maar die stond nagenoeg droog.

Kerkklokken
“De poorten gingen ‘s morgens open en ’s avonds weer dicht. De kerkklokken herinnerden de mensen eraan om op een bepaalde tijd binnen te zijn. Het mooie is dat de klokken van de Schildkerk uit traditie altijd nog luiden om 21.30 uur. De stadsmaquette is tevens uitgangspunt voor de virtuele stadstour, een project van Virtual Lab 17. De replica komt in Het Rijssens Museum in de zaal van de Rijssense stadsgeschiedenis op de eerste etage van havezate de Oosterhof.
Op foto: kunstenares Ingrid Hegeman