Afbeelding
Foto: AlbertvandeMaat2016

Engelse tribune succesvol gedemonteerd

RIJSSEN - Wie langs het voormalige RV-terrein, zichtbaar vanaf de Wierdensestraat, Pelmolenweg en Stokmansveldweg komt, ziet meteen dat de grote blikvanger, de geel/zwarte oude Engelse tribune, er niet meer staat. Het is best even wennen maar volgens plan zal begin volgend jaar worden gestart met de herbouw van de tribune op het nieuwe sportcomplex in Het Opbroek.

Een bedrijf, gespecialiseerd in restauratie, zal dit op zich nemen. De twee hoofdkleuren bestaan straks uit donkerblauw en zwart, de clubkleuren van de gefuseerde voetbalclub S.V.R. De raampartijen worden lichtgrijs omdat de clubkleuren nogal donker en dus wat somber zijn.

Ontmanteling
Het bestuur van de stichting Engelse Tribune Rijssen is zeer ingenomen met de deskundigheid en werkwijze van RGS die de demontage en ontmanteling op zich nam in opdracht van Ter Steege. De monumentale tribune moet plaats maken voor woningbouw. “Elk onderdeel van de tribune werd gelabeld en genummerd om een soort bouwpakket te creëren. Door het labelen van de onderdelen is het straks voor de partij die het bouwwerk weer gaat opbouwen duidelijk welk onderdeel waar in de tribune hoort. Naast het labelen zijn al deze gegevens ook verwerkt op de bouwtekeningen en zijn er fotorapportages gemaakt om alles nog duidelijker en inzichtelijker te maken. Dat is ons duidelijk gemaakt door RGS en mooi voor ons dat het goed ging,” aldus bestuurslid Gerrit Voortman.

In goede staat
Het project verliep volgens de bestuursleden dus voorspoedig en de tribune bleek zelfs in een betere staat dan verwacht. Alle onderdelen zijn inmiddels opgeslagen in een container zodat deze droog en veilig bewaard blijven. “Wanneer een groot deel van de vrijkomende materialen weer kunnen worden ingezet voor een tweede leven, noemen wij dat circulair slopen”, aldus Hans Nijkamp van RGS.

Opnieuw gebruiken
Voortman: "Er zijn plannen om delen toe te voegen ten behoeve van de toegangstrappen met bordes. De zitbanken zijn vrijwel allemaal nog gaaf en worden uiteraard weer hergebruikt, evenals het grootste deel van de vloer en balken onder de banken. De achtergevel was gemetseld met betonblokken, deze zal nu worden vervaardigd van hout. Verder zullen rondom de tribune de oude omheining, de betonpalen en buizen herplaatst worden in overleg met de club en de gemeente. De staalbuizen zijn echter massief. Die deden voorheen dienst als weefgetouwassen van de jute- industrie Ter Horst.” Er zijn in Nederland drie Engelse Tribunes waarvan de Rijssense tribune de kleinste en eenvoudigste is.