Afbeelding
Foto:

Schrijver Groot Dictee wil mensen enthousiasmeren voor taal

RIJSSEN-HOLTEN - Het Groot Dictee Rijssen-Holten, dat jaarlijks plaatsvindt in Het Parkgebouw in Rijssen, kent dit jaar een wat andere invulling dan voorheen. Niet in Het Parkgebouw en geen publiek maar online.

Voor het groot dictee Rijssen-Holten konden zich vooraf maximaal veertig deelnemers opgeven. Margreet Koster van Text & Event, schrijver van het jaarlijks dictee is blij dat deze leuke activiteit, in samenwerking met de bibliotheek en de gemeente Rijssen-Holten, toch niet werd geschrapt.

Enthousiast
Koster vertelt: “Ik wil mensen graag steeds opnieuw enthousiasmeren voor taal. Van kinds af ben ik al bevlogen met taal. Opstelletjes schrijven was één van mijn favoriete bezigheden. Ook fijn dat het Junior Dictee er is op aangepaste wijze, georganiseerd door onderwijsspecialist Marga Schaafsma. Kinderen zijn ook altijd enthousiast om mee te doen, heel belangrijk.” Voor het kinderdictee had zij input gekregen van twee basisscholen (Wierden/Enter) met name over de online lessen. “Daar kwamen grappige dingen uit.”

Thuis meedoen
De schrijver hoorde dus dat de invulling zodanig zou zijn dat de deelnemers op het moment van het (invul)dictee de link zouden krijgen en dat Radio 350 zou zorgen voor een streaming en radioverbinding. En bij eventuele vragen, men dit in een chat konden melden. Bijvoorbeeld als ze het fijn vinden als de zin nog geen keer voorgelezen wordt. “Dat werd voorgaande jaren ook wel gevraagd maar dit kan online dus ook, al is alles anders. Het signaal ‘pennen neer’ is, net als voorgaande jaren, het moment waarop mensen de ingevulde woorden moeten inleveren door te mailen of per app. Lukt dat echt niet, dan afgeven bij de bieb.”

Verzetje met dictee
De organisatie merkt dat het dictee echt leeft en er elk jaar weer meer aanmeldingen komen. Er zijn ook leuke prijzen te winnen. Koster: "We voldoen dus aan een behoefte en dat is superleuk. Mensen zijn in deze barre tijden ook wel toe aan een verzetje, al is het online. Maar je mist de sfeer van het Parkgebouw, de gezellige gesprekken en natuurlijk de nazit. Ik heb mijn best gedaan er een toch zo veel mogelijk ‘luchtig' dictee van te maken met ondersteuning van mijn collega Lilian Eilerts. Met input uit de praktijk, zoals dit keer het leren en werken in coronatijd.” Koster had een oproep gedaan op Facebook voor het Groot Dictee en verschillende mensen hebben daarop gereageerd. "Ze vertelden mij hun ervaringen met thuiswerken en grappige momenten, leuk.”