RIJSSEN - Sander ter Harmsel (D66) wil meer sfeer op het Schild door sfeervolle bebouwing.
RIJSSEN - Sander ter Harmsel (D66) wil meer sfeer op het Schild door sfeervolle bebouwing. Foto: Jan Joost

D66: Meer sfeer op het Schild

RIJSSEN - De nieuwe inrichtingen van het Rijssense stadshart had anders gemoeten.

De commissie grondgebied besprak donderdagavond de nieuwe bebouwing op Haarstraat 3. Arjan Wessels start binnenkort met de bouw van een nieuw complex waar eens Albert Heijn stond en daarvoor de karakteristieke Schildschool. Ter Harmsel gaf een duidelijk signaal af dat vele Rijssenaren uit het hart gegrepen is. Volgens hem is het Schild een plaats met een grote historie. “Niet alleen Haarstraat 3, maar ook de plek van de kiosk waar ooit het oude stadhuis stond.” De Rijssense democraat wees op het tegenoverliggende leegstaande ING-gebouw op de plek van het statige Bondshotel. “Stuk voor stuk plaatsen waar veel Rijssenaren met enige weemoed aan terugdenken. Waarom moest dit toch allemaal gesloopt worden?” Ter Harmsel wilde niet alleen achteruitkijken, maar juist lering halen uit het verleden. "Inwoners hielden van deze gebouwen omdat ze het centrum een gezicht gaven. Deze gebouwen waren niet standaard en veroverden daardoor een plekje in de harten van de burgers. Nu wordt deze plek herontwikkeld en is het aan ons als commissie, raad en college om na te denken. Wat willen wíj hier nu eigenlijk?”

Trots
Daarvoor gaf hij zelf alvast een voorzet. “Ik zou hier graag weer gebouwen zien die Rijssen “smoel” geven, misschien met een knipoog naar het verleden, misschien wat historiserende nieuwbouw, maar in elk geval gebouwen die eruit springen, waar de Rijssense bouwers en bouwvakkers zo trots op kunnen zijn dat ze over 50 jaar nog zeggen: “Kiek, doar hef oew groffa nog an ewoarket!”

Verblijfsplek
Volgens Ter Harmsel moet juist nu bedacht worden dat het centrum veel meer een verblijfsplek is geworden dan een plek om inkopen te doen. "Laten we na de mooie herinrichting van het centrum op vloerniveau, ook de gebouwen prachtig maken en het centrum een werkelijk sieraad voor de stad maken. Een plek waar verblijven een genot is voor onze inwoners, toeristen, mensen uit de regio en toekomstige generaties.”