RIJSSEN - Tineke Reuben van De Magnolia voert het woord voor onbeperkt laden en lossen.
RIJSSEN - Tineke Reuben van De Magnolia voert het woord voor onbeperkt laden en lossen. Foto: Jan Joost

Laden en lossen in het centrum maakt heftige emoties los

RIJSSEN - Het laden en lossen van Woonwinkel De Magnolia op het Schild dreigt in het gedrang te komen door de nieuwbouw op het perceel ernaast.

Tineke Reuben van De Magnolia legde haar probleem donderdagavond voor aan leden van de commissiegrondgebied. Door de nieuwbouw van winkels en appartementen op Haarstraat 3, dreigt de bevoorrading van De Magnolia niet meer onbeperkt te mogen gebeuren. Volgens Reuben is het pand drie jaar geleden door hen gekocht. "Het is voor ons nodig dat we drie tot zes keer per dag kunnen aan- en afvoeren en niet drie keer per week. Ons pand is 1200 vierkante meter groot en is ooit ook bedoeld als grootwinkelbedrijf. Er is een inpandige goederenlift en dat hebben we ook nodig. Laden van voorraad en losse dozen vraagt geruime tijd en ook het afvoeren van afval. De hele dag maken wij gebruik van de naastliggende steeg en de goederenlift."

Emoties
Volgens Reuben zou laden en lossen op de openbare weg aan de voorkant geen oplossing zijn. "Dan houden wij het verkeer op, moeten we op elkaar wachten en dat geeft irritaties." Reuben zegt verschillende pogingen te hebben gewaagd om hierover met Wessels in gesprek "maar steeds werd er gezegd dat er een oplossing zou komen. Volgens haar zou de gemeente een wijziging ook niet nodig vinden. "Ook het gesprek met de gemeente verliep hoekig." Reuben stelde het niet meer te zien zitten. Zij nodigde de gemeente uit nogmaals te komen praten. "U bent van harte welkom, want we hebben niet voor niets geïnvesteerd in ons pand," zo riep ze heftig geëmotioneerd de commissieleden op. De commissieleden waren over het algemeen goed te spreken over de nieuwbouwplannen op Haarstraat 3, maar toonden zich geschrokken door de bezwaren van mevrouw Reuben. "Zij komt met haar onderneming in de knel. Hoe kunnen we haar helpen", wilde Reinier Geerligs (VDD) weten. Wethouder Erik Wessels (CDA) zei dat er contact is geweest met de bezwaarmakers. "Dat heeft erin geresulteerd dat de onderdoorgang tussen beide panden open blijft. Er zijn verschillende opties besproken voor het laden en lossen en de wil is aanwezig om eruit te komen, ook bij de gemeente. Ook voor de andere commerciële ruimtes die er komen moet goed laden en lossen mogelijk blijven.

Oplossing
CDA-fractieleider Dieger ten Berge zei het een goede zaak te vinden dat de onderdoorgang in elk geval blijft. "De bezwaarmakers en de bouwer moeten tot een oplossing kunnen komen." Het nog niet opgeloste probleem rond het laden en lossen was voor enkele fracties de reden om nog niet akkoord te gaan met de nieuwbouwplannen op Haarstraat 3. "Er hangt nog te veel mist," zei Jan Erik Rietman (SGP). "We nemen het nog even mee om in onze fractie te bespreken." Wethouder Wessels zegde toe de oproepen vanuit de politiek om tot een oplossing te komen bij de strijdende partijen neer te leggen. "We komen er in de aanstaande gemeenteraadsvergadering op terug", aldus Wessels.