Afbeelding
Foto:

Column: Ikke, ikke, ikke…

We horen de laatste tijd steeds minder over Trump. Ik heb me er altijd over verbaasd dat hij mensen weet te mobiliseren en grote groepen 'zijn' waarheid kan laten geloven. Maar zijn ze zo goedgelovig? Dat geloof ik niet.

We hebben overal ter wereld grote groepen die andere leiders adoreren of pal achter hen blijven staan, ondanks dat ze wel diep van binnen weten: hier klopt iets niet. Denk maar aan Berlusconi, Maduro, Bolsenaro en je hebt natuurlijk ook nog Poetin. Maar er zijn er veel meer, zoals Erdogan, te veel om op te noemen. Het zijn allemaal leiders die hun boodschap weten te brengen in de “taal” die de toehoorders graag horen.

Over het algemeen zijn de leiders geen slechte mensen, ze zoeken vaak een zondebok. Deze leiders zijn charmant ondanks de honger naar macht. Vaak zie je een bepaalde hooghartigheid naar derden. Je kan ook zeggen dat ze gebrek aan emotie hebben en ontzettend jaloers kunnen zijn. Toen ik hierover nadacht moest ik opeens aan Thierry Baudet denken. Je kan zeggen wat je wil, hij kan zeer charmant overkomen en is volgens mij verslaafd aan aandacht. In zijn speech is hij vaak hooghartig en kan hij uithalen naar andere groepen, misschien wel uit jaloersheid omdat die ander niet achter zijn ideeën staat.

Ik weet niet of jullie het liedje van de Haagse cabaretier Harrie Jekkers kennen: “ikke, ikke, ikke”. Maar hij heeft nog een ander liedje geschreven, wat ik eigenlijk zo kan plakken op verschillende leiders: “Ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt”. Het versje vertelt over het wantrouwen naar de ander: “Daarom hou ik van mij, van mij kan ik op aan, op mij kan ik bouwen”. In het liedje is hij zelfs bereid zijn leven te geven: “Zelf tot de dood mij scheidt”.

Hebben we allemaal niet vervelende trekjes, de een meer dan de ander. Alleen heeft een leider meer macht over de ander. Er zijn groepen die zich graag scharen achter zo'n leider. Het is niet aan mij om er over te oordelen. Wel denk ik als je kiest voor welke leider ook, denk goed na, welke keuze je ook maakt, het heeft altijd gevolgen.

Borbala, correspondent