Afbeelding
Foto:

Zeer koude sponsortocht voor jongerenwerker en stagiaire

RIJSSEN-HOLTEN - Alle voorbereidingen voor de sponsortocht van Arjan Slagman en Rianne Stuut waren voorspoedig verlopen en op 5 december is de tocht afgelegd. Doel was om bij te dragen aan de aangepaste rolstoelbus voor Rianne Scholman met de bindweefselaandoening EDS.

“Van tevoren namen mijn fietsmaatje, haar echtgenoot Bart en ik samen de bijbeltekst uit Spreuken 3:27 door waarin staat: ‘Onthoud het goede niet aan wie er recht op hebben als het binnen je macht ligt dat te doen’. Deze tekst is voor mij altijd de grote drijfveer betreffende de acties die we houden”, meent Slagman.

Meerdere stops
In Holten was hun eerste korte stop. “In verband met de kou hadden we besproken dat we goed moesten blijven eten en drinken om de interne kachel flink ‘in brand’ te houden. In Deventer een grotere stop gemaakt waarbij we geprobeerd hebben de voeten weer goed warm te krijgen door een aantal aanmaakblokjes te verbranden en daar de voeten en schoenen boven te houden.” Net voordat het fietsduo bij Olst kwam, begon de kou dusdanig parten te spelen dat het fietsen niet meer veilig kon verlopen. Dit keer waren zij ook op pad zonder begeleiding. “Rianne werd dusdanig overmand door de kou, dat het in dekens wikkelen en proberen warm te houden niet meer hielp.”

Overmand door kou
Zij mochten vervolgens bij een verzorgingstehuis in de hal wat opwarmen, waar zij uiteindelijk de knoop hebben doorgehakt om niet meer verder te gaan. "De veiligheid en gezondheid kwamen in het geding. We vonden het natuurlijk erg jammer maar de tekst die we de avond ervoor gelezen hadden over: ‘wat in je macht ligt te doen', werd voor ons duidelijk. Onze macht hield op dat moment op en gezondheid ging voor. Tegen half vijf hebben we gebeld met het thuisfront en is iemand ons komen ophalen met de auto."

Opbrengst
"Na wat bijslapen, hebben we later die dag wel contact gehad met de mensen van de stichting Steun Rianne Scholman waarvoor we fietsten. Het mooie was dat ik in de ochtend een Facebookbericht kreeg waarin stond: "We kunnen als mens wel onze plannen maken, maar God bepaalt onze stappen.” Dat gaf ons wel rust op de genomen beslissing. Ook al was onze fietsafstand veel korter dan we hadden gehoopt, we hebben wel een mooie en pittige ervaring opgedaan.” De opbrengst van deze fietstocht bedraagt alsnog 815 euro en de stichting Steun Rianne Scholman wil de fietsers hiervoor hartelijk bedanken.

Op foto: Rianne en Arjan