Gooi niets in het riool

RIJSSEN - De gemeente adviseert inwoners om goed na te denken over wat zij door het riool spoelen. Het zuiveren van water kost veel moeite en geld. Wat u er niet in gooit, hoeft er ook niet uit gezuiverd te worden.

Helaas treffen de gemeente en het Waterschap Vechtstromen nu nog te vaak afval aan in het rioolwater wat er zeker niet in thuis hoort. Onder meer verf, mondkapjes, doekjes, maar ook bijvoorbeeld zware chemicaliƫn en frituurvet rond de feestdagen. Mensen spoelen bijvoorbeeld frituurvet door na het bakken van de oliebollen; dit zorgt voor verstopping. Het toilet is, zo benadrukken zij, puur en alleen bedoeld voor dingen die uit uzelf komen. Lever dingen als verf en chemicaliƫn in bij het afvalbrengpunt en gooi ander afval bij het restafval. Frituurvet kunt u inleveren bij de supermarkten en oude medicijnen bij de apotheek.

Kosten verhalen
De grote hoeveelheid afval die in het riool komt wat er eigenlijk niet in hoort, levert een grote collectieve kostenpost op. Zo stijgen de kosten voor rioolwaterzuivering fiks door, wat weer verdere lastenverzwaringen in de hand werkt. Bovendien draait de gemeente vaak op voor de kosten van een lokaal verstop riool. Deze proberen zij dan ook zoveel mogelijk te verhalen op de veroorzakers. Het is dus in uw eigen belang om niets in het riool te gooien wat er niet in thuis hoort.