Afbeelding
Foto:

Jaarlijkse Oale Roop dit keer lastig

RIJSSEN - De Riessense Mirreweenterhoornbloazers hebben vanwege de coronamaatregelen geen gezamenlijke blaasactiviteiten op het programma staan.

Normaliter zijn zij met name present bij lichtjesavond, kerstwandelingen, bij de Pelmolen, kasteel Oosterhof en meer activiteiten. “Maar het staat de leden zelf vrij om ergens te blazen”, aldus Bestuurslid Gerard Leusman. Er gaan rondom kerst weinig of geen activiteiten door en dat is voor velen jammer, maar men dient de richtlijnen te volgen.

Oale Roop
Voorgaand jaren was de ‘Oale Roop’ her en der weer te horen tot aan Driekoningen op 6 januari. Voor die tijd werd er altijd al ergens in een binnenruimte geoefend. Hetzij in een bedrijfshal, een kantine of in de parkeergarage onder het gemeentehuis in Rijssen. Leusman: “Dat moest vooral eerst ergens binnen, omdat er tot de eerste adventszondag officieel nog niet buiten geblazen mocht worden.” De Riessense Mirreweenterhoornbloazers, bestaande uit achttien leden in de leeftijd tussen circa 32 en 97 jaar, noemt zich geen officiële vereniging of stichting maar een groep gelijkgestemden zonder verdere verplichtingen.

Kerstgevoel
Leusman: "Wij vinden het leuk om de traditie in ere te houden. Het hoort bij het kerstgevoel. Wanneer we de midwinterhoorn weer mogen blazen, is kerst niet ver meer weg.” Heel vroeger werd de hoorn gebruikt als communicatiemiddel. In tegenstelling tot andere blaasinstrumenten heeft de midwinterhoorn maar een beperkt aantal tonen en dat is mede afhankelijk van de blazer. "Gemiddeld haalt men vier of vijf tonen maar er zijn mensen die zes of zeven tonen halen. Maar dit ligt ook weer aan de hoornsoort en/of het mondstuk. Hoever een toon op dat moment reikt is weersafhankelijk, dat kan variëren van een paar honderd meter tot enkele kilometers. Op zich is het niet moeilijker om op zo'n hoorn te blazen als op een ander muziekinstrument. Maar welk instrument je kiest, oefening baart kunst.” Zie ook: www.midwinterhoorn.webs.com en de Facebookpagina.
Op foto: Mirreweenterhoornbloazers bij Pelmolen (vóór corona)