Afbeelding
Foto:

Scouting Rijssen zeventig jaar

RIJSSEN - Alles liep anders voor Scouting Rijssen. Het in juni geplande feest vanwege het 70-jarig bestaan kon helaas niet op grote schaal doorgaan.

“Maar we wilden er toch wel aandacht aan schenken. Ondanks de coronamaatregelen, konden we hier eind november in kleinere groepjes toch op een leuke manier bij stil staan. Voor elke leeftijd was er iets leuks te doen. De jongsten zijn aan de slag gegaan met het maken van sleutelhangers en spijkerplankjes. Voor de oudere jeugdleden was er een heuse Expeditie Robinson georganiseerd met allerlei verschillende uitdagingen. De oudste groep jeugdleden heeft zich gebogen over een heus CSI-mysterie”, aldus voorzitter Arnold Seppenwoolde.

Bloeiende vereniging
Scouting Rijssen is een bloeiende vereniging met ruim 230 jeugdleden en ongeveer 80 kaderleden. Deze vereniging bestaat al sinds 1950 en de huidige groep is in het jaar 2000 ontstaan uit een fusie tussen jongensgroep Oosterhof en meisjesgroep Niej Begin. “Er zijn verschillende leeftijdsgroepen: bevers, welpen, kabouters, verkenners, padvindsters en de RSA (rowan-/sherpa-afdeling). De helft van de groepen draait op zaterdagochtend en de andere helft ’s middags.” Dit gebeurt allemaal bij blokhut ’t Oosterhöfke, gelegen in het bos achter het Schwarzwald. Het terrein is voorzien van een groot speelveld en kampvuurkuil. De blokhut is in 2014 volledig vernieuwd en tevens uitgebreid. De voormalige blokhut ‘Niej Begin’ werd in 2017 verkocht aan het Rijssens Leemspoor.

Veel uitdagingen
Scouting Rijssen biedt voor de diverse leeftijdsgroepen weer andere uitdagingen. Zowel tussen de verschillende leeftijdsgroepen alsook binnen de groepen groeien kinderen door naar meer uitdaging. “Waar bij de bevers de eerste overnachting in onze eigen blokhut meestal nog spannend was, gingen de welpen en de kabouters bijvoorbeeld al een paar dagen op kamp in een blokhut van een andere scoutinggroep. De verkenners en de padvindsters waren een week lang ergens kamperen in het bos, sliepen in tenten en bouwden daar onder andere hun eigen keuken. De RSA heeft in 2019 nog een geweldig gaaf kamp in Zweden gehad.

Vrijwilligers
Scouting Rijssen draait volledig op vrijwilligers. "Zonder hen zouden wij domweg niet kunnen bestaan. Door de inzet van vrijwilligers zijn wij steeds opnieuw in staat een mooi programma neer te zetten voor onze jeugdleden. Daarbij staan plezier maken, samenwerking en grenzen verleggen centraal.” Om de (leden)kosten laag te kunnen houden, organiseert de vereniging elk jaar in oktober de tulpenbollenactie. Vanwege corona was de invulling dit jaar wel op een andere manier. Zie ook: www.scouting-rijssen.nl

Op foto: Baden Powell dag in februari (vóór corona)