Afbeelding
Foto:

Belevingsgerichte keuken en andere objecten voor mensen met dementie

RIJSSEN - Wie bij Het Stadskwartier in Rijssen binnenkomt, kan allerlei objecten tegenkomen. Van bushalte en bedstee tot werkbank en kerkwand. Deze zogenoemde belevingsgerichte objecten zijn de afgelopen jaren gemaakt door Rijssenaar Arjan Poortman (51) die jarenlang in de bouw werkte maar omgeschoold is tot verzorgende IG.

Hij werkt al een aantal jaartjes met veel plezier bij Het Stadskwartier maar naast het zorgen voor mensen met dementie zit het klussen ook in zijn genen. "Een paar keer per maand verricht ik hier allerhande klusjes. En ik houd van meubels maken en andere objecten van hout. Dat doe ik in mijn eigen werkplaats. Alles wordt zodanig gemaakt dat ze veilig zijn voor de bewoners."

Belevingsgerichte keuken

Hij maakt niet alleen objecten voor Het Stadskwartier maar ook voor andere verzorgingshuizen of instellingen die hier belangstelling voor hebben. “Ik heb dit keer een belevingsgerichte keuken gemaakt voor TMZ Borsthuis in Hengelo die daar inmiddels staat. Deze paste op een speciale pallet met wieltjes en de bovenbouw is demontabel. Ik heb het geheel tot aan de voordeur afgeleverd. In verband met corona ben ik er niet binnen geweest.”

Herkenning en geborgenheid

Arjan legt uit dat de bewoners zowel herkenning als geborgenheid ervaren bij de objecten. Tevens worden zij zintuiglijk geprikkeld. "Het kortetermijngeheugen vervaagt, maar dingen van vroeger blijven veel langer herkenbaar. Mensen die vroeger altijd naar de kerk gingen hebben bijvoorbeeld baat bij het kerkwandje met kerkbankje, kerkraam en kerkmuziek. Er ligt een pop in de bedstee en met name de vrouwen, gaan de pop instoppen onder de dekentjes. De mannen hebben meer oog voor het werkbankje, een soort van hamertje tik. De bushalte met rugsteun en zijkanten, geeft geborgenheid als men er zit. Ook is er een paardenstalletje met foto van een paard. Die paardensnuit wordt veel geaaid”, lacht Arjan. Hij geniet ervan wanneer hij ziet dat de mensen op dat moment een soort rust ervaren. Zie ook zijn website: www.belevingsgerichteplekken.nl

Dagbesteding

Bij Het Stadskwartier is tevens het zogenoemde ‘schuurtje' waar van alles te koop is wat de mensen van de dagbesteding gemaakt hebben. "Dat vind ik ook leuk om te zien maar ben daar zelf minder bij betrokken. Dat wordt door medewerkers van de dagbesteding geregeld. Ze hebben buiten op de parkeerplaats, in verband met de coronaregels, van alles uitgestald zoals: vogelhuisjes, vogelpindalijsten, insectenhuisjes, geboortewieg en nog veel meer.” Zie de Facebookpagina ZorgAccent Dagbesteding Rijssen.

Op foto: Arjan Poortman met nieuwe belevingsgerichte keuken